NAJNOVIJENA DANAŠNJI DAN

Prije 124 godine završena prva prava AUTOMOBILSKA UTRKA U POVIJESTI

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

Na današnji dan, 13. lipnja 1895., završena prva prava automobilska utrka u povijesti


Godinu dana nakon prvog automobilskog nadmetanja uopće, ocjenske utrke od Pariza do Rouena, održana je i utrka koju smatramo prvom pravom, pošto se tražilo najbržeg sudionika...

Budući da je riječ o automobilizmu, sportu punom kontroverzi i odluka za zelenim stolom, pobjednikom je na kraju proglašen - trećeplasirani vozač! Utrka je vožena na današnji dan prije 124 godine, na dionici od Pariza do Bordeauxa i natrag, ukupno čak 1178 kilometara. 

Émile Levassor na automobilu vlastite konstrukcije, Panhard & Levassor, prevalio je put za 48 sati i 48 minuta (šest sati ispred drugoplasiranog!), no nastupao je u automobilu sa samo dva sjedala, a po propozicijama utrka je bila raspisana za četverosjede, tako da je pobjeda pripala 11 sati sporijem Paulu Koechlinu na Peugeotu.

Zanimljivo je da je Levassor u Bordeaux stigao daleko ranije no što su organizatori pretpostavljali da bi se itko mogao pojaviti, tako da je morao probuditi organizatore kako bi dobio potvrdu. No pojavio se i mnogo veći problem: vozač koji ga je trebao zamijeniti i odvesti povratnu dionicu po dogovoru se imao pojaviti tek za nekoliko sati, a nitko nije imao pojma u kojem je hotelu odsjeo. 

Tako da Levassoru nije bilo druge nego malo se razgibati, pojesti sendviče, popiti malo šampanjca i ponovo sjesti za upravljač. Na povratku je zastao u nekom restorančiću, pedesetak kilometara od Pariza, i još nešto prigrizao te bez ikakvih problema stigao na cilj nakon gotovo dva dana neprekidne vožnje.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam