NA DANAŠNJI DAN

Izumitelj Rudolf Diesel godine 1913. nestao s parobroda Dresden

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ i Željko MARUŠIĆ / Autoportal
Rudolf Diesel (Foto: Autoportal)

Rudolf Diesel (Foto: Autoportal)


Rudolf Diesel, veliki izumitelj, nestao je 29. rujna 1913. s parobroda Dresden, kojim je iz Antwerpena plovio za Englesku…

Trinaest dana ništa se nije znalo o njegovoj sudbini dok desetak dana kasnije posada jednog nizozemskog broda nije naišla na raspadajuće ostatke u Sjevernom moru blizu norveške obale. Na osnovi pronađenih dokumenata saznalo se o kome je riječ. Tijelo je ponovo prepušteno moru, samo da bi ga par dana kasnije jedan ribar pronašao blizu ušća rijeke Scheldt. No zbog loših vremenskih uvjeta ni on ga nije pokupio iz mora.

Službeno, Rudolf Diesel je počinio samoubojstvo, skočivši s palube, pritisnut depresijom i financijskim poteškoća. Mnogi u to nisu vjerovali te je došlo do niza teorija urote, povezivanih s njemačkom vojskom i interesnim skupinama vezanim za vojnu industriju, koja se pripremala za nadolazeći svjetski rat.

Najraširenija je da su ga agenti njemačke tajne službe zadavili i bacili preko palube u more. Postojao je rizik da Rudolf Diesel, kao pacifist i jaki protivnik mogućeg rata s Britancima, tehnološke tajne dizelskog motora preda službenom Londonu. Dizelski motor nudio je presudne strateške prednosti, posebice za razvoj podmornica te ostalih vojnih sredstava.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of