na znanje

Izašla lista automobila koji se najviše i najmanje kvare. Evo popisa

| Autor: glas
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kao i svake godine, Njemački autoklub (ADAC) u travnju 2022. objavio je svoju statistiku Službe pomoći na cesti, odnosno odrađenih intervencija za prošlu godinu na automobilima koji su stari od 3 do 10 godina. Kao i dosad, najčešće intervencije u 2022. godini bile su one vezene uz kvar akumulatora. Tijekom 2021. godine akumulator je bio problem u 46,2 posto slučajeva od ukupno 3.49 milijuna kvarova. Godinu prije, udio kvarova baterija bio 46,3 posto, što predstavlja snažan porast u odnosu na 2019. sa 41,8 posto. Razlog je pandemija koronavirusa. Zbog nje su automobili mirovali, a to slabi akumulator više nego česta vožnja, piše HAK Revija.

Koji su neki tipični kvarovi? Problemi s pumpom za gorivo, na primjer, pojavljuju se statistički tek od 10 godina starosti vozila, a zatim postaju sve češći. Problemi s alternatorom kontinuirano rastu od četvrte godine. Senzor radilice počinje se ozbiljnije kvariti od 2010. godišta, dakle kada automobili navrše 12 godina i oni nisu u ovoj statistici. Kod svjećica ozbiljniji kvarovi se pojavljuju relativno rano (prva registracija 2013./2014.). Problemi s recirkulacijom ispušnih plinova češće se javljaju u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Uglavnom, uz akumulator, vozači će potražiti pomoć na cesti zbog kvara na motoru ili menadžmentu motora (15,5 posto), problemima s karoserijom, upravljanjem, kočnicama, ovjesom ili mjenjačem (14,8 posto), elektronikom (10,3 posto), gumama (7 posto), sustavom pumpe goriva (3,1 posto)…

U rasponu od 3 do 10 godina starosti najpouzdanijim su se pokazali Toyota Aygo, Audi A1, Renault Captur, Mini, Suzuki Vitara (od 2019. do 2016. godišta), Audi Q3, BMW serije 1, BMW X1, Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW serije 3, BMW serije 3 coupe, BMW X3, Audi A6 i BMW serije 5.

Dacia Sandero dobila je vrlo dobre ocjene u svim godištima (što je, također, veliki uspjeh), vrlo dobar je i Volkswagen Polo, a samo je 2012. godište ocjenu ispod vrlo dobroga. Dacia Duster ima uglavnom ocjene dobar, a 2013. godište ocjenu odličan. Mercedes-Benz B klasa je vrlo dobra u svim godištima. Mitsubishi ASX je, također, odličan i vrlo dobar. Seat Leon je u svim godištima vrlo dobar. Volkswagen Golf je vrlo dobar, osim 2012. kada je – dobar. Kia Ceed se kreće od ocjene loše (2012. godište) do ocjene vrlo dobar (2019. godište). Mazda Cx-5 je vrlo dobra, osim 2013. godišta kada je dobra. Škoda Octavia je vrlo dobra, osim 2013. i 2012., kada je dobila ocjenu niže, odnosno dobar.

Modeli koji nemaju spektakularne rezultate su Smart Forfour, Hyundai i20, Renault Clio, Toyota CH-R, Toyota Corolla, Ford S-Max, Opel Insignia i Volkswagen Sharan. Zanimljivo, Toyote ne viđamo često u ovoj rubrici, ali ADAC je zabilježio veliki broj problema s akumulatorima CH-R-a i Corolle, navodi HAK Revija.

Uzrok kvara često ovisi o starosti vozila. Kod mlađih vozila općenito je malo kvarova i stoga manje problema s akumulatorom. Kada vozilo navrši sedam godina, povećava se i osjetljivost na kvar baterije. To se obično događa kada akumulator dođe do kraja svog radnog vijeka, piše HAK Revija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter