NA DANAŠNJI DAN

Daimler 1901. službeno registrirao brend Mercedes

| Autor: Dino Milić-Jakovlić/Autoportal
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Emil Jelinek, krsni kum marke i diler tvrtke Daimler na Azurnoj obali, koji se na utrkama natjecao automobilima Daimler, naručio je 36 novih modela (trećinu godišnje proizvodnje), uz uvjet dobije ime po njegovoj 10-godišnjoj kćerki Mercedes

Najstarija tvornica automobila na svijetu korijene vuče još iz 1880-ih, kad su Carl Benz i Gottlieb Daimler posve neovisno razvili prva vozila pogonjena motorima s unutarnjim izgaranjem.

Sve do spajanja njihovih tvrtki 1926, tvornice koje su razvili Daimler i Benz bile su najveći tržišni konkurenti, a njihova su se nadmetanja nerijetko iz prodajnih salona prenosila i na trkaće piste.

Upravo je na trkaćoj pisti u Nici vatreno krštenje doživjelo i ime Mercedes, 25. ožujka 1901. Isprva se ime odnosilo samo na taj konkretni trkaći model, no uspjeh modela Mercedes bio je toliko velik, a publicitet toliko pozitivan. da je tvrtka Daimler odlučila sve svoje modele prozvati tako.

Manje od tri mjeseca nakon utrke u Nici Daimler je 23. lipnja 1901. i službeno registrirao ime Mercedes i počeo ga koristiti. Zašto Mercedes? Krsni je kum marke bio Emil Jelinek,

Diler tvrtke Daimler na Azurnoj obali i pasionirani automobilist. Na svim je utrkama, kao lojalan trgovac, nastupao upravo u Daimlerovim automobilima.

Njegova je potraga za laganim i brzim strojem, kojim bi bilo lako upravljati, otpočela je 1900., kad je zatražio pomoć Wilhelma Maybacha, koji je tada radio za Daimler.

Jelinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri Mercedes. Prvi automobil Mercedes proizveden je 23. studenog 1900.

Uostalom, Jelinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njeno ime kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan da pokrenuo čitavu ovu priču.

Danas je to ime glavni dio najslavnijeg i najpoznatijeg automobilskog brenda na svijetu – Mercedes-Benz. Uostalom, svi smo barem pokoji puta u životu čuli da su svi ostali automobili samo automobili, dok je Mercedes – Mercedes.

To ne datira od jučer, i izreku nisu izmislili naši gastarbajteri, na vrlo se sličan način još 1905. reklamirala tvrtka American Mercedes, koja je proizvodila egzaktne kopije ‘najpoznatijeg automobila na svijetu’ – samo četiri godine nakon pojave imena Mercedes!

Više vijesti iz automoto svijeta pročitajte na Autoportalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater