NA DANAŠNJI DAN

Prije 53 godine Toyota na japansko tržište lansirala model Corolla

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

5. studenoga 1966. Toyota na japansko tržište lansirala model Corolla

Nasljednik manjeg i kod nas nepoznatog modela Publica, odraz odrastanja japanskog srednjeg sloja i potrebe za automobilima nešto većim od uobičajene 'kei' klase, uskoro će postati svjetski hit...

Na današnji dan prije 53 godine Toyota je na japansko tržište lansirala prvi model Corolla, tvorničke oznake E10.

izvoz u Australiju počeo je već iste godine, a do 1968. pojavila se i u SAD i Europi. Konstrukcijski, bio je to vrlo konvencionalan automobil, s motorom sprijeda i stražnjim pogonom. 

Sprijeda je bio MacPherson, a straga kruti most na lisnatim oprugama. Mjenjač je bio četverobrzinski s ručicom smještenom na podu, a opcijski se mogao dobiti i dvostupanjski automatik. 

Pored limuzina s dvoja i četvera vrata postojali su i coupe i karavan. Pored klasične japanske tvornice Takaoka rađena je i u australskom Melbourneu. 

Prva Corolla ni po čemu nije bila izniman automobil. Nudila je tipične japanske kvalitete, razmjerno mnogo opreme i živahne performanse po povoljnoj cijeni i bila razuman odabir za kupce.

Ništa na njoj nije ukazivalo da je začetnik nevjerojatnog fenomena: sa više od 40 milijuna prodanih primjeraka Corolla je najprodavaniji model automobila u povijesti. U pola stoljeća ničim se nije isticala, no uvijek je ostajala 'tu negdje', kao pošten komad automobila za razumne kupce. 

Nikada u trendu, no niti izvan njega. Pogledamo li unatrag, te kvalitete su prisutne još od E10.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum