Trojezična predstava

Film koji nitko ne želi producirati: "Kamikaze" u INK-u

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


Mala scena Istarskog narodnog kazališta ugostila je preksinoć talijansko-hrvatsku produkciju "Kamikaze", talijanskog režisera Marca Lorenzija, a koja je nastala plodom suradnje riječkog HNK-a i Teatra Biondo iz Palerma. Predstava je izvedena na tri jezika, a dvorana je bila maksimalno ispunjena.

U predstavi, uprizorene su različite scene iz filma kojeg "nitko ne želi producirati", ali i privatnog života fiktivne mlade redateljice koja je frustrirana svih 100 minuta trajanja u kojem se uprizoruje pogled europskog društva prema dalekim strancima.

Ono što je posebno privuklo pažnju jest pojava kamermana na bini i projekcija na platnu iznad bine, što je stvorilo dojam gledanja mini-serije, a ne klasične kazališne izvedbe. Upravo tako, multilingualna predstava mogla je biti realizirana na engleskom, talijanskom i hrvatskom jeziku koji su svima omogućili razumijevanje. Dominantni jezik, ipak, bio je talijanski, engleski jezik se povremeno koristio, a na samom kraju, kad mlada redateljica arapskog podrijetla dolazi u Zagreb kako bi pokušala realizirati produkciju, čujemo hrvatski jezik.

"Kamikaze" prikazuje pet scena mlade redateljice koja se bori da ih realizira. Kroz jedan humorističan, ali i ciničan pristup, predstava uprizoruje realan prikaz europskog stajališta prema migrantima s Bliskog istoka i migrantima općenito. Dominantne su teme rasizma i politike, a prikazan je i licemjerni stav političara u jednoj sceni, a na samom kraju prikazuje kako se ljudi u bezizlaznim situacijama ponašaju na isti način. Tako se ističe ljudsku univerzalnost u suočavanju s poteškoćama i situacijama u kojim se mnogi u nekom trenutku mogu naći i poistovjetiti.

Jedna od scena, koju je publika doživjela kao posebno smiješnu, prikazuje teroriste ISIL-a u ulozi režisera, koji se nikako ne mogu dogovoriti kako će izrežirati ono što će talac reći, pa ulaze u polemiku da više niti talac nije izgledao uvjerljivo nakon što je mnogo puta ponavljao govor. Na kraju terorist kaže: "Idem u London, korisniji sam da eksplodiram u metrou nego ovdje s vama".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater