"NA JURJEVO NAVEČER"

Koncert mješovitog pjevačkog zbora GD "Sokol": Svečano slavlje u crkvi sveca zaštitnika Buzeta

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Gordana Čalić Šverko

Gordana Čalić Šverko


 Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva »Sokol« Buzet, predvođen dirigenticom Ileanom Pavletić Perosa, na blagdan sv. Jurja po prvi je puta odao počast zaštitniku Buzeta koncertom duhovne zborske glazbe »Na Jurjevo navečer«. Uz klavirsku pratnju Antonele Fakin i gošću, mladu violinisticu Emily Radović, pripremio je bezvremensko glazbeno putovanje u nedokučive dubine vjere.

Svečano slavlje u čast zaštitnika Buzeta u prekrasnom ambijentu crkve sv. Jurja, održano je nakon nakon mise. Župnik Dalibor Pilekić u propovjedi se dotakao života i mučeništva svetog Jurja, hrabrog rimskog vojnika koji je branio vjeru, i zazvao ga da zaštiti građane grada koji ga je odabrao za svog nebeskog zaštitnika.

Crkva sv. Jurja na sjevernom je dijelu stare gradske jezgre Buzeta, na njegovoj najvišoj koti. Današnji oblik dobila je između 1603. i 1611. godine, kad je iz temelja obnovljena pod patronatom kapetana Marca Antonija Erizza. Cijela unutrašnjost bogato je ukrašena pokretnim inventarom tijekom 17. i 18. stoljeća.

Zaštitni radovi na bogatom slikarskom inventaru crkve počeli su 2002. godine, a ubrzo su uslijedili i sveobuhvatni radovi u unutrašnjosti crkve. Konzervatorsko-restauratorski radovi na crkvi i pripadajućem umjetničkom inventaru predstavljeni su 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine. Primjer je to cjelovitog projekta obnove sakralnog objekta koji je važan za Buzet, ali i za širu društvenu zajednicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini