charlene i franko božac

Uspješni pulski akademski glazbenici

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Charlene Farrugia Božac

Charlene Farrugia Božac


O uspjesima umjetničkog i životnog para Božac već smo puno puta pisali. Ovoga su puta izvanredna profesorica Charlene Farrugia Božac i njezin suprug, izvanredni profesor i prodekan na Muzičkoj akademiji u Puli Franko Božac, održali solističke recitale u Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Franko je u Cardiffu na Sveučilištu održao recital s djelima Atarova i Williamsona, dok je Charlene u gradu Mendrisiottu (Švicarska) u koncertnoj sezoni 2024. odsvirala solistički recital s djelima Beethovena i Chopina.

Deveti album

Također, Charlene uskoro očekuje i izdavanje svog novog, svog devetog po redu albuma, ovoga puta za poznatu etiketu Grand Piano Records - Naxos Music Group, pod nazivom "20th Century Maltese Piano Music" s djelima; Josie Mallia Pulvirenti "Impressione Sinfonica", Carmelo Pace "Sonata No 2", "Four Bagatelles", Carlo Diacono "Fantasie Impromptu" i Charles Camilleri "African Dreams".

Franko Božac rođen je 1974. godine u Puli. Diplomirao je klasičnu harmoniku na Pedagoškom fakultetu u Puli, u klasi prof. V. A. Muntyana, kao prvi diplomirani akademski glazbenik – profesor harmonike koji je diplomirao u Republici Hrvatskoj. Magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu u klasi prof. V. A. Balyka, dok je u Londonu na Royal Academy of Music završio poslijediplomski studij klasične harmonike (PGDip) u klasi prof. Owena Murraya.

Jedan je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturne diplomacije Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe, te počasnim predsjedanjem proslavljenog talijanskog dirigenta Riccarda Mutija.

Charlie Farugggia Božac Franko Božac i Charlene Faruggia Božac

Godine 2014. snimio je koncert za harmoniku i gudački orkestar malteškog nacionalnog kompozitora Charlesa Camillerija za poznatu etiketu NAXOS Classical Records. Kao solista nastupio je s Karlovy Vary simfonijskim orkestrom, londonskim akademskim kraljevskim orkestrom, malteškom filharmonijom, kalinjingradskom filharmonijom…

Njegove izvedbe bile su emitirane u mnogim svjetskim poznatim medijima poput. Svirao je u mnogim prestižnim dvoranama. Često surađuje sa živućim skladateljima, što je rezultiralo praizvedbama djela domaćih i stranih autora. Jedna od glavnih preokupacija komornog muziciranja Franka Bošca je muziciranje s malteškom pijanisticom Charlene Farrugiom s kojom je osnovao Duo Mascagni. Ovaj je sastav formiran u Londonu 2008. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na uglednim međunarodnim solističkim i komornim natjecanjima.

Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Puli na Odsjeku za Klasičnu harmoniku gdje također obnaša dužnost predstojnika.

Charlene Farrugia Bozac rođena je na Malti, a 2020. godine odbor za posebne zasluge Londonske Kraljevske glazbene akademije dodijelio joj je nagradu kojom je postala pridružena članica Londonske Kraljevske akademije (ARAM).

Godine 2018. dobitnica je nacionalne nagrade u kategoriji koja se dodjeljuje za značajna postignuća na polju međunarodne umjetničke karijere, a koju dodjeljuje malteško Ministarstvo kulture Arts Council of Malta. Dobitnica je nagrade President's Gold Standard Award ovu nagradu dodjeljuje malteški predsjednik za vodeća postignuća mladih na Malti.

U enciklopediji

Od 2001. godine uvrštena je u Hübnersovu enciklopediju "Who is Who" (SAD, 9. izdanje), koja sadrži popis značajnih ljudi iz područja ekonomije, politike, znanosti, kulture, umjetnosti i sporta. Jedna je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace). Kao solistica debitirala je s malteškom nacionalnom filharmonijom u dobi od nepunih 13 godina pod dirigentskom palicom britanskog dirigenta Jonathana Butchera. Na njezinom se repertoaru nalazi 21 odsvirani klavirski koncert. Svirala je u Francuskoj, Irskoj, Holandiji, Belgiji, Kini, Velikoj Britaniji, Italiji, SAD-u, Kanadi, Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rusiji, Rumunjskoj, Litvi, Nizozemskoj, Monaco, Sloveniji, Turskoj, Malti, Hrvatskoj i drugdje u značajnim dvoranama te snimala je za poznate diskografske kuće. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of