ZAGREB

Znanstvenik Đikić izabran u članstvo Vijeća EMBO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić izabran je u članstvo Vijeća Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), krovne znanstvene organizacije molekularne biologije koja okuplja više 1900 vodećih znanstvenika u Europi i svijetu.

Đikić je izabran s još četiri nova člana na sjednici Vijeća 24. i 25. svibnja 2022., objavljeno je na stranicama EMBO. 

"Izbor za člana Vijeća EMBO-a velika je čast i obveza. Posebno u trenutnim izazovnim vremenima uloga EMBO-a u financiranju znanosti, znanstvenim projektima i obrazovanju diljem europskih zemalja bit će od izrazite važnosti", izjavio je Đikić tim povodom.

Vijeće EMBO-a, sastavljeno od 15 članova, upravno je tijelo EMBO-a i kao takvo odgovorno za razvoj i vođenje budućih smjernica organizacije.

Đikić, koji radi na ubikvitinu i autofagiji u razvoju tumora i zaraznih bolesti na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, zajedno s još dvoje istraživača prvi put je posao član EMBO-a. Silvia Arber je Švicarkinja i provodi istraživanje o razvoju i funkciji motornih sklopova na Sveučilištu u Baselu u Švicarskoj, a Johanna Ivaska, Finkinja, radi na prometu i aktivnosti integrina kod tumora na Sveučilištu Turku u Finskoj.

Đikić je član EMBO-a od 2004. i dio uredništva EMBO časopisa i EMBO Reports od 2007. Prethodno je bio član EMBO-ovog Odbora za publikacije i Odbora za simpozije EMBO/EMBL te je redoviti organizator EMBO radionica i niza konferencija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater