Tim od 4800 istraživača

Znanstvenici srušili rekord oslobađanjem TRAJNE FUZIJSKE ENERGIJE OD 59 MEGADŽULA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tim od 4800 istraživača iz cijele Europe, okupljeni u konzorciju EUROfusion, postavili su novi rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od nevjerojatnih 59 megadžula, priopćeno je s Instituta Ruđer Bošković (IRB), čiji su eksperimentalni fizičari dio projekta.

To postignuće na JET-u (Zajedničkom europskom torusu - Joint European Torus), najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svijetu, demonstracija je punog potencijala fuzije u isporuci sigurne, održive i niskougljične energije, ističe se u priopćenju uz napomenu EUROfusion financira Europska komisija.

U fuziji kao izvoru energije, ključan je korak naučiti kako stvoriti i kontrolirati visokoenergetske plazme. Za to znanstvenicima služe i eksperimenti koji se provode na uređajima poput JET-a, smještena u Upravi za nuklearnu energiju Ujedinjenog Kraljevstva, kaže se.

Taj uređaj postiže temperature i do 10 puta veće od onih u središtu Sunca i ključna je ispitna stanica za početak rada Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), jednog od najvećih kolaborativnih znanstvenih projekata u povijesti. On se gradi na jugu Francuske, uz potporu sedam članica - Kine, Europske unije, Indije, Japana, Južne Koreje, Rusije i SAD-a.

"U rekordnom snimku, fuzijske reakcije u JET-u oslobodile su ukupno 59 megadžula energije u obliku topline i to tijekom pet sekundi 'pulsa' plazme, što su dvostruko veće vrijednosti od rekordnih postavljenih 1997. godine", objašnjava voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion Tonči Tadić, ujedno i koordinator Savjeta europskog projekta DONES-PreP

Ovi su rezultati potvrda da će ITER također izvrsno raditi, kazao je.

Voditelj programa EUROfusion Tony Donné rekao je da rekord koji je postavljen, ali što je još važnije, sve ono što je s njime naučeno, u potpunosti ide u korist predviđanja te pokazuje da su znanstvenici na pravom putu u stvaranju globalne budućnosti temeljene na fuzijskoj energiji.

"Ako možemo održati fuziju pet sekundi, možemo i pet minuta, a zatim to možemo podići i na pet dana, dok povećavamo kapacitete uređaja koje ćemo koristiti. Ovo je veliki trenutak za svakoga od nas i cijelu fuzijsku zajednicu. Ono što je najvažnije, operativno iskustvo koje smo stekli u realnim uvjetima daje nam veliko samopouzdanje za sljedeću fazu eksperimenata na ITER-u i europskoj demonstracijskoj elektrani DEMO, koja je dizajnirana tako da plasira električnu energiju u mrežu", rekao je Donné.

Generalni direktor ITER-a Bernard Bigot rekao da je trajni puls fuzije deuterij-tricij na toj razini energije, a riječ je skoro o industrijskim razmjerima, velika potvrda svima uključenima u globalnu potragu za fuzijom.

"Rezultati s JET-a izuzetno su važni za ITER jer potvrđuju da smo na pravom putu prema demonstriranju pune snage i potencijala fuzijske energije", kazao je.

S obzirom na to da konstantno rastu pritisci za održivim rješavanjem negativnih učinaka klimatskih promjena dekarbonizacijom energetskog sustava, uspjeh fuzijskih stručnjaka predstavlja veliki korak naprijed u realizaciji fuzije kao sigurnog, učinkovitog i niskougljičnog načina rješavanja globalne energetske krize, priopćio je IRB.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini