WASHINGTON

Znanstvenici objavili trodimenzionalni model koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Američki znanstvenici objavili su u srijedu prvi trodimenzionalni molekularni model dijela novog koronavirusa koji inficira ljudske stanice, što je jako važna etapu za razvoj liječenja i cjepiva.  

Ekipa znanstvenika sa teksaškog sveučilišta u Austinu i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) upotrijebili su tehnologiju nazvanu krio-elektronska mikroskopija (nagrađena Nobelovom nagradom za kemiju 2017.) kako bi prikazali vrh virusa koji se prikači na stanice, tzv. spikularne proteine.

"Vrh je antigen koji želimo ubaciti u ljude kako bi imunološki sustav proizvodio antitijela i tijelo bilo spremno odgovoriti na napad virusa", objasnio je Jason McLellan, glavni autor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

On s ekipom godinama proučava druge viruse iste obitelji, posebno Sars i Mers.

Na temelju tog iskustva i genoma koji su Kinezi prikazali na početku epidemije, stručnjaci su izradili stabilnu verziju vrhova virusa u laboratoriju.

Njihova molekularna struktura je sada dostupna znanstvenicima cijelog svijeta.

"To je lijepa čista struktura jednog od najvažnijih proteina koronavirusa, stvarni napredak za razumijevanje kako koronavirus pronalazi i prodire u stanice", komentirao je virolog Benjamin Neuman.

Karta bi trebala pomoći znanstvenicima da shvate kako se virus sakrije i kako ga neutralizirati te otvoriti put za antiviralne lijekove za već zaražene osobe i za izradu cjepiva. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini