BLOKIRANJE AKTIVNOSTI ZBOG KORONAVIRUSA

ZEMLJA DRUGAČIJE VIBRIRA: Smanjenje seizmičke buke zbog promjena u ljudskoj aktivnosti

| Autor: Jasna ORLIĆ
Zbog manje prometa Zemlja je utihnula

Istraživači koji proučavaju kretanje Zemlje izvještavaju o padu seizmičke buke - vibracije na planetarnoj kori - što bi moglo biti posljedica gašenja prometnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti

Pandemija coronavirusa unijela je kaos u živote i ekonomije širom svijeta. Ali napori da se suzbije širenje virusa mogu značiti da se i sam planet kreće malo manje, piše znanstveni portal Nature. Istraživači koji proučavaju kretanje Zemlje izvještavaju o padu seizmičke buke - vibracije na planetarnoj kori - što bi moglo biti posljedica gašenja prometnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti. Kažu da bi ovo moglo omogućiti detektorima da uoče manje potrese i potaknuti napore za praćenje vulkanske aktivnosti i drugih seizmičkih događaja.

Smanjivanje buke takvih razmjera obično se doživi samo nakratko oko Božića, kaže Thomas Lecocq, seizmolog Kraljevskog opservatorija Belgije u Bruxellesu, gdje je opažen pad.

Baš kao što prirodni događaji poput zemljotresa uzrokuju pomicanje zemljine kore isto uzrokuje i kretanje vozila i industrijskih strojeva. Iako su učinci iz pojedinih izvora možda mali, zajedno stvaraju pozadinsku buku, što smanjuje sposobnost seizmologa da otkriju druge signale koji se javljaju istom frekvencijom.

Podaci sa seizmometra na opservatoriju pokazuju da su mjere za suzbijanje širenja COVID-19 u Bruxellesu uzrokovale pad seizmičkog buke uzrokovanog čovjekom za oko jednu trećinu, kaže Lecocq. Mjere su uključivale zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. ožujka i zabranu svih nebitnih putovanja od 18. ožujka.

Trenutni pad povećao je osjetljivost opreme opservatorija, poboljšavajući njegovu sposobnost otkrivanja valova u istoj frekvencijskoj zoni kao i buka. Površinski seizmetar postrojenja sada je gotovo podjednako osjetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji je ugrađen u bušotinu od 100 metara, dodaje. "U Belgiji je sada stvarno tiho."

Ako se zaustave nastave u narednim mjesecima, gradski detektori širom svijeta mogli bi biti bolji nego inače u otkrivanju lokacija potresa nakon zemljotresa, kaže Andy Frassetto, seizmolog pri Inkorporiranim istraživačkim institucijama za seizmologiju u Washingtonu. "Dobit čete signal s manje buke na vrhu što vam omogućava da izvučete malo više informacija iz tih događaja", kaže on.

Pad buke mogao bi također imati koristi od seizmologa koji koriste prirodne vibracije u pozadini, poput one iz pucanja oceanskih valova, za ispitivanje zemljine kore. Budući da vulkanska aktivnost i mijenjanje vodenih tablica utječu na brzinu ovih prirodnih valova, znanstvenici mogu proučavati te događaje nadgledajući koliko vremena je potrebno da val dođe do određenog detektora. Pad buke izazvane čovjekom mogao bi povećati osjetljivost detektora na prirodne valove na sličnim frekvencijama, kaže Lecocq, čiji tim planira započeti s ovim testiranjem. "Velike su šanse da bi to moglo dovesti do boljih mjerenja", kaže on.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini