PAZIN

Učenici pozivaju na borbu protiv klimatskih promjena: SREDNJOŠKOLCI PORUČUJU "NA TANKOM SMO LEDU"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Oboružani transparentima s natpisima "Nema planeta B", "Na tankom smo ledu", "Neopravdani sat, opravdani razlog" pazinski srednjoškolci iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile spustili su se Šetalištem pazinske gimnazije i stigli na Trg slobode gdje su održali govor u kojem su upozorili na klimatske promjene koje ugrožavaju budućnost novih generacija. Radi se o globalnoj akciji "School strike 4 Climate", odnosno "Školski štrajk za klimu" za borbu protiv klimatskih promjena koju je lani pokrenula švedska srednjoškolka Greta Thunberg, a srednjoškolski se štrajk dosad održao u mnogim zemljama diljem svijeta.

"Svi znanstvenici svijeta slažu se da se Zemlja zagrijava, i to veoma ubrzano u zadnjih 30 godina. Od 2010. svaka sljedeća godina proglašava se najtoplijom do tada. Naravno to nosi svoje posljedice. Ledeni pokrovi na zemlji postepeno gube na svojoj masi, od 1993. do 2016. Antarktika je izgubila 127 milijuna tona leda. Glečeri se povlače, ledeni pokrov u Arktičkom moru se stanjuje", kazala je srednjoškolka Mara Močibob koja je organizirala pazinsku akciju zajedno s Leom Lukšić, Stelom Pletenac, Stelom Ereiz, Petrom Radoš i Valerijom Ivšić.

Upozorili su da globalno zatopljenje povisuje razinu i temperaturu mora, oceani se zakiseljuju, odleđuju se razni potencijalno opasni mikroorganizmi, češći su ekstremni vremenski uvjeti. Pazinski "štrajkaši" su poručili da traže smanjenje emisije štetnih plinova, ali i uporabu plastike koja je u obliku mikroplastike ušla u hranidbeni lanac. Također traže od svojih sugrađana da odvajaju otpad, koriste javni prijevoz, izbjegavaju kupnju proizvoda s ambalažom, ne bacaju smeće u prirodu, recikliraju, koriste platnene vrećice...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter