DOVOLJAN VAM JE DALEKOZOR

Zadnji put je bio vidljiv u vrijeme kad su Egipćani gradili piramide: Uperite večeras pogled ka nebu i POTRAŽITE KOMET NEOWISE

| Autor: Marino TUMPIĆ


Sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko "derište razbarušene kose" kojoj se sada vide ne jedan nego dva repa uslijediti će nam u najskorije vrijeme - za tričavih sedam tisuća godina

Niste nešto previše oduševljeni ustajanjem dva, tri sata prije izlaska Sunca da bi pogledali komet na nebu, kiša i oblaci su se urotili protiv vas, propustili ste sve prigode za vidjeti uživo komet Neowise o kojem svi pričaju... Preostalo je još malo vremena za nadoknaditi propušteno.

Ono što je najbolje, komet je od prije koji dan vidljiv ne samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca. Stoga, kada koloritno plavetnilo sutona zamijene tamne pastelne nijanse plave koje naginju ka tmini noćnog crnila posutog svijetlim i manje svijetlim zvjezdanim točkicama osigurajte si neometan pogled prema sjeverozapadnom horizontu.

Upute za pronalazak i promatranje kometa

Najbolje u vremenu od 22.30 do 23.30 sati, orijentirajte se ka sjeverozapadu. Ispružite ruku ispred sebe, raširite kažiprst i palac okomito položeno prema ravnini obzora, tako da vrh kažiprsta "dodiruje" liniju horizonta i skenirajte nebo nešto malo poviše vrha palca koji "gleda" uvis (pogledajte ilustracije uz ovaj članak).

Budite strpljivi - ako ste u društvu, onaj/ona tko prvi ugleda komet Neowise (C/2020 F3) nek zna da je isto nebesko tijelo prošlo našim nebom u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko "derište razbarušene kose" kojoj se sada vide ne jedan nego dva repa uslijediti će nam u najskorije vrijeme - za tričavih sedam tisuća godina (6.953)!

Neowise

Dalekozor, ma kakav bio, bit će od velike pomoći kako u pronalasku a posebice u opažanju kometa. Pronađite neki, možda se jedan primjerak nalazi u nekoj zaboravljenoj kutiji nadohvat ruke, možda ima neki kod djeda i bake, netko iz društva sigurno ima spravicu kojom će prizor tek četvrtog kometa vidljivog golim okom iz naših krajeva u zadnjih par desetljeća zasjati u punom svjetlu.

Izbjegnite opažanje preko krovova zgrada i direktno ili indirektno svjetlo (svjetlosno zagađenje) koje blješti u oči. Šanse da vidite komet koji se nalazi ne odveć poviše horizonta (tek oko 15° u gore navedeno vrijeme) time su rapidno manje.

Kako fotografirati komet

Želite li fotografirati komet ali nemate profesionalni fotoaparat - nikakav problem. Uzmite mobitel i slijedite elementarne upute za fotografiranje koje laicima sugerira voditelj Zvjezdarnice Apollo u Virovitici, Danijel Reponj:

"Uzmite mobitel i postavite ga tako da se ne pomiče. Najbolje na stativ ili ga naslonite na neki nepomični predmet i okrenite ga da objektivom gleda prema kometu. ISO osjetljivost postavite na 400 ili više, a ekspoziciju snimanja stavite na 2 sekunde ili više. I snimajte."

Neowise

Zaglavite li nakon večernjeg pogleda na komet negdje u gradu s društvom, muči li vas nesanica, radite li večernju smjenu, komet Neowise, otkriven 27. ožujka 2020. od strane stroja, robota u svemiru (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer), vidljiv je i rano ujutro.

Poslije tri sata iza ponoći potražite ga na sjeveroistočnom horizontu. Ili, budimo lijeni pa samo sutradan poklikajmo fotografije na internetu onih koji su pogledom na Neowise obogatili svoj život nenadanim posjetiteljem iz svemira.

Neowise

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter