JUTROS OKO 4 SATA

EKIPA ISTRAMETA SNIMILA DVA FASCINANTNA FENOMENA NA NEBU IZNAD ISTRE Komet Neowise i rijetke noktilucentne oblake!

| Autor: Glas Istre
Petar Radovan/Istramet

Jutros se valjalo dići rano (ili ne uopće ići spavati) i uživati u prekrasnom kometu Neowise koji je dodano bio začinjen noktilucentnim oblacima, piše na stranicama portala Istramet.

Oko 4 sata poklopila su se dva fascinantna nebeska fenomena, rijetki noktilucentni oblaci (NLC) i komet Neowise koji je otprilike sat vremena bio vidljiv na sjeveroistočnom nebu, čak i golim okom.

Riječ je o kometu koji je otkriven 27. ožujka ove godine, a koji će i idućih nekoliko dana biti vidljiv golim okom iz naših krajeva. Iako je vidljiv golim okom, u fenomenu se još bolje može uživati uz pomoć dalekozora ili fotoaparata.

Istramet

Komet je najbliže Suncu prošao 3. srpnja, a pritom se javio dodani rep. Jedan se sastoji od prašine, a drugi od plina. Zemlji će najbliži biti 23. srpnja kada će udaljenost iznositi 103 milijuna kilometara.

Što se tiče NLC oblaka, o njima smo pisali više puta, no valja ponoviti kako je riječ o rijetkom fenomenu u našim geografskim šinama. Riječ je o najvišem tipu oblaka na Zemlji koji se javlja na čak 85 km visine,

Budući da su vrlo visoko, sunčeva ih svjetlost obasjava daleko ranije (ili kasnije) u odnosu na površinu. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater