ZAGREB

PUBMET2020: Novi koncept, online okruženje i virtualna utrka PumbetRun

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020, počela je u srijedu, a u svom sedmom izdanju donosi novi koncept ove godine u online okruženju zbog pandemije koronavirusa, a novost je i virtulana utrka PumbetRun.

PUBMET2020 održava se u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđera Boškovića (IRB). Pokrovitelji ove međunarodne konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe. Konferencija se održava online i traje od 16. do 18. rujna ove godine, priopćilo je PR konferencije.

PUBMET2020 - mjesto susreta i dijaloga istraživača i drugih dionika u znanosti

Kako je istaknuto, ova međunarodna konferencija osigurava mjesto za susret i dijalog istraživača, donositelja politika, urednika časopisa, izdavača, knjižničara i svih drugih dionika u znanosti.

Na konferenciji će sudjelovati i četiri ugledna govornika - Arianna Becerril García, The Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Marin Dacos, predstavnik francuskoga Ministarstva visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, Lisa Janicke Hinchliffe sa Sveučilišta u Illinoisu i Johan Roorycksa sa Sveučilišta u Leidenu.

U situacijama poput pandemije koronavirusa (COVID-19), konferencija se iznimno održava online, a organizatori su među ostalim, pozvali ustanove iz različitih hrvatskih gradova i različitih europskih zemalja da samostalno organiziraju sesije u trajanju od pola sata do sat i pol.

Tako će, navedeno je, biti održane sesije iz Splita i Osijeka, te sesije iz Ljubljane, Sarajeva, Novoga Sada, Skoplja, Pariza i Bruxellesa na kojima će se raspravljati različite teme otvorene znanosti relevantne za pojedinu ustanovu i državu.

Organizirane su i četiri radionice, među kojima je i ona o akademskom pismu, te dvije panel sesije - o 'malim' časopisima iz manjih znanstvenih zajednica i o politikama otvorene znanosti.

Raznovrsne teme izlaganja hrvatskih i stranih autora

U mnogim drugim izlaganjima hrvatski i strani autori bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući upravljanje istraživačkim podatcima.

Teme će biti i Europski otvoreni istraživački oblak (EOSC) i druge inicijative Europske komisije, uloga visokoškolskih i znanstvenih knjižnica u osiguravanju infrastrukture za organizaciju i pohranu rezultata znanstvenih istraživanja, prihvaćanje politika otvorene znanosti, pravna i etička pitanja, sustavi nagrađivanja istraživača i postupci prosudbe, održivi modeli u otvorenom izdavaštvu i uredničke procese, te znanost za javnost i ostale važne teme znanstvene komunikacije.

Novost Pubmeta2020 je i PubmetRun - poziv sudionicima i na fizičke aktivnosti. Utrka je virtualna, a natjecatelji će moći trčati ili hodati pet kilometara, odnosno 3,1 milju, te putem 'trkaćih' aplikacija poslati snimku zaslona svoje aktivnosti.

Program i detaljni raspored konferencije PUBMET2020 možese preuzeti na sljedećoj poveznici: http://pubmet.unizd.hr/pubmet2020/programme.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum