ZAGREB

Prvi Dan karijera Sveučilišta u Zagrebu - Pristup pravim informacijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zadaća Sveučilišta u Zagrebu je i da svojim studentima te tržištu rada omogući pristup pravim informacijama o potencijalnom zapošljavanju, istaknuo je rektor Damir Boras na početku prvoga Dana karijera toga sveučilišta što se u petak održava online zbog epidemije koronavirusa.

Prvi Dan karijera Sveučilišta u Zagrebu organizirao je sveučilišni Ured za razvoj karijera u suradnji sa Savezom alumna Sveučilišta u Zagrebu i studentskom udrugom BEST Zagreb, a održava se online posredstvom platforme Zoom.

Sudionike je pozdravio rektor Boras podsjetivši da je Sveučilište u Zagrebu po kvaliteti poučavanja među tristo najboljih sveučilišta u svijetu. Istaknuo je kako to najveće hrvatsko sveučilište nastoji svojim studentima podastrijeti potrebne i prave informacije za razvoj njihovih karijera.

Cjelovit pristup, analiza podataka i više ovakvih događaja

Uz napomenu kako je do sada nekoliko fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta već organiziralo svoje dane karijera, objasnio je da su se sada odlučili za cjelovit pristup te su organizirali prvi Dan karijera na sveučilišnoj razini.

Rektor je najavio da će se analizirati rezultati ovoga online susreta te će se nastojati organizirati i više događanja posvećeniih ovoj temi kako bi studenti, vrhunski stručnjaci i poslodavci zajednički došli do rezultata koji će omogućiti studentima da svoje karijere i ostvare u Hrvatskoj, a poslodavcima da dobiju kvalitetne stručnjake kakve trebaju.

Predsjednica Hrvatskoga studentskoga zbora (HSZ) Josipa Smoljo smatra da će i ovo događanje studente uvjeriti da se isplati učiti i raditi.

Edukativni dio programa - pravna zaštita vlastitih poslovnih ideja

Program je organiziran u dva dijela - edukativni i praktični. Jedna od tema o kojoj je bilo riječi u sklopu edukativnoga dijela programa bila je i pravna zaštita vlastitih poslovnih ideja i zaštita na društvenim mrežama i radnomu mjestu.

O toj temi sudionike je iscrpno izvijestila profesorica na Pravnome fakultetu Romana Matanovac Vučković rekavši kako je to složena tema jer živimo u analogno-digitalnom okružju. Govoreći o intelektualnom vlasništvu i njegovoj pravnoj zaštiti dodala je kako bismo trebali biti svjesni da se ono nalazi svuda oko nas.

Zato je, objasnila je, važan konsenzus o tome što će se u vezi intelektualnoga vlasništva pravno štiti, a što ne. Pri tomu, objasnila je, treba znati da sama ideja nikada nije pravno zaštićena, a štiti se samo viši stupanj njezine razrađenosti. Istaknula je da je riječ o dva osnovna postulata - kontroli korištenja intelektualnoga vlasništva i njegovoj komercijalnoj zaštiti, te da su pretpostavke za pravnu zaštitu - autorsko pravo, patent, žig i industrijski dizajn.

Potkrijepila je to konkretnim primjerom sadašnje situacije i istraživanja vezanih za vakcinu i lijekove protiv bolesti covid-19. Tako će, rekla je, vakcina i lijekovi biti zaštićeni patentom, neki dijelovi i autorskim pravom, žigom će se označiti ime lijeka, a prodavat će se u kutijama koje će vjerojatno biti zaštićene industrijskim dizjanom.

Upozorila je i na činjenicu industrijske špijunaže, te istaknula kako pri sklapanju ugovora o radu treba regulirati i pitanje intelektualnoga vlasništva sklapanjem ugovora o povjerljivosti, što štiti zaposlenika i poslodavca. 

Posao iz snova postoji

U prezentaciji pod nazivom "Postoji li posao iz snova?" Iva Majstorović, menadžerica ključnih korisnika u kreativnoj digitalnoj agenciji "Degordian", potvrdno je odgovorila na to pitanje i predočila korake koji mogu dovesti do takva posla, a koordinatorica programa u Inicijativi mladih za ljudska prava – YiHRt Andrea Kovač održala je prezentaciju "Što znači raditi u udruzi? Prilike za praksu i edukacije o socijalnim inovacijama".

U okviru programa studenti su se upoznali i s prednostima korištenja poslovne mreže "LinkedIn" i s osnovama korištenja servisa za pohranu podataka Google Drive. Prezentacije su održali Amalija Koren Cavaleiro i Zoran Tanasić iz Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

Praktični dio Dana karijera traje do 15 sati, a riječ je o nizu petominutnih razgovora za posao između potencijalnih kandidata i potencijalnih poslodavaca, koji će tako dobiti bolji pregled profila studenata na tržištu rada. Svaki će poslodavac u tih pet minuta svakom kandidatu postaviti niz pitanja koje smatra važnima u procesu odabira potencijalnoga budućega zaposlenika.

Program prvoga Dana karijera završit će panel-diskusijom "Alumni su snaga našega Sveučilišta koja će se od 14 do 15:30 sati izravno prenositi iz aule Sveučilišta u Zagrebu putem Facebook stranice Sveučilišta.

Sudjelovat će rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika Darinko Bago, predsjednik Nadzornoga odbora tvrtke INA d. d. Damir Vanđelić, dekan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i predsjednik Saveza ALUMNI UNIZG Mario Šafran. Voditelj panel-diskusije bit će Mislav Togonal, urednik i voditelj na HRT-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini