ZAGREB

Prva Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o gastarbajterima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o gastarbajterim prva je takve tematike u Hrvatskoj i širem regionalnom okruženju, a glavni joj je cilj okupiti znanstvenike i stručnjake koji će različitim pristupima pridonijeti razumijevanju gastarbajterske problematike.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma" održat će se na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 19. i 20 listopada, priopćio je u četvrtak Fakultet hrvatskih studija.

Organizatori konferencije su Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište, a pokrovitelji i podupiratelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Zaklada Konrad Adenauer.

Hrvatski iseljenički valovi tijekom cijeloga 20. stoljeća te u prva dva desetljeća 21. stoljeća bili su uglavnom zaboravljena tema u odnosu na druga zbivanja u navedenom razdoblju, istaknuto je u najavi konferencije,

Podsjeća se kako nije održan ni jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. gastarbajterske ere 60-tih godina prošloga stoljeća, niti su znanstveno i stručno rasvijetljeni uzroci i posljedice iseljavanja na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i sveukupni razvoj.

Organizatori smatraju da su prošla vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnog egzodusa iz Hrvatske.

Početak primjerenoga vrednovanja teme gastarbajtera

Zato je, ocijenili su, organizacija prve konferencije o gastarbajterima početak primjerenoga vrednovanja ove teme na institucionalnoj (sveučilišnoj), znanstvenoj i javnoj razini i planiranoga bijenalnog održavanja ciklusa konferencija u budućnosti.

S obzirom na to da je niz znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske, hrvatske dijaspore i hrvatskoga susjedstva prepoznao objektivnu nužnost razmatranja iseljeničkih i migracijskih pitanja, zadovoljstvo odazivom i iskazanim interesom nije izostalo, stoji u priopćenju.

Konferencija je organizirana u pet tematskih panel-rasprava koje pokrivaju demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke, kulturne i srodne teme gastarbajterskoga razdoblja te dva online panela.

Tijekom dvodnevnoga programa ova će međunarodna konferencija okupiti ukupno 95 predavača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske te 12 međunarodnih sudionika. U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima koja će se moći razgledati u predvorju Konferencijske dvorane Zagreb.

Konferencija će biti službeno otvorena u ponedjeljak, 19. listopada u 10 sati u Konferencijskoj dvorani Zagreb Fakulteta hrvatskih studija u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, a održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater