ZAGREB

Potencijalno novo cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovitim u testiranju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novo potencijalno cjepivo protiv malarije pokazalo se učinkovitim pri testiranju na bebama u Africi, a taj bi napredak mogao smanjiti broj umrlih od bolesti koju prenose komarci, a koja godišnje oduzme pola milijuna života djece. 

Cjepivo koje su razvili znanstvenici sa sveučilišta Oxford zove se R21/Matrix-M te je pokazalo 77 posto djelotvornosti pri godinu dana dugom istraživanju provedenom na 450 djece u Burkini Faso, priopćili su znanstvenici.

Predvodio ih je Adrian Hill, direktor oxfordskog instituta Jenner i jedan od glavnih znanstvenika iza AstraZenecinog i Oxfordovog cjepiva protiv covida-19. 

Cjepivo će se u idućoj, konačnoj fazi, testirati u četiri afričke države na oko 4,8 tisuća djece starih između 5 mjeseci i 3 godine, prenosi agencija Reuters. 

Hill je rekao da ima „velika očekivanja od potencijala tog cjepiva“ koje bi moglo biti prvo koje ispunjava cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o djelotvornosti preko 75 posto. 

Svjetski znanstvenici desetljećima rade na razvoju cjepiva protiv malarije, komplicirane bolesti koje uzrokuje parazit prenesen komarcima. 

Malarijom se svake godine zaraze milijuni ljudi, a umre ih više od 400 tisuća – većinom djece u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Prvo i zasad jedino odobreno cjepivo protiv malarije, Mosquirix, razvio je GlaxoSmithKline, no učinkovito je u samo 30 posto slučajeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini