SANTIAGO

Otkriće neobičnog dinsaourova repa u Čileu iznenadilo znanstvenike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čileanski paleontolozi predstavili su ovog tjedna zaključke o dinosauru otkrivenom prije tri godine u Patagoniji za koji su rekli da ima vrlo neobičan rep koji je zbunio znanstvenike.

Ostaci Stegourosa elengassena otkriveni su tijekom iskapanja 2018. na Cerro Guidu, lokaciji za koju se zna da sadrži brojne fosile.

Znanstveni tim tada je vjerovao da ima posla s već poznatom vrstom dinosaura sve dok nisu ispitali njegov rep.

"To je bilo glavno iznenađenje", rekao je Alexander Vargas, jedan od paleontologa. "Ova je struktura apsolutno nevjerojatna."

"Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi... stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega što poznajemo kod bilo kojeg dinosaura", dodao je znanstvenik tijekom predstavljanja otkrića na sveučilištu u Čileu.

"Otkrivanje nove vrste 'oružja' na repu oklopljenog dinosaura bilo je veliko iznenađenje za naš tim. Kada mislite da ste otkrili novu vrstu oklopljenog dinosaura, ne očekujete da ćete pronaći morfologiju toliko različitu od već poznatih", rekao je Sergio Soto, još jedan član tima.

Osteodermi - strukture koštanih plakova smještenih u dermalnim slojevima kože - bili su poravnati s obje strane repa stršeći prema van, što ga čini nalik na veliku paprat, ubojitu ako se s njim maše.

Paleontolozi su otkrili 80 posto kostura dinosaura i procjenjuju da je životinja živjela na tom području prije 71 do 74,9 milijuna godina.

Dinosaur je bio dugačak oko dva metra, težak 150 kilograma i bio je biljožder.

Prema znanstvenicima, koji su svoje istraživanje objavili u časopisu Nature, životinja bi mogla predstavljati dosad nepoznatu lozu oklopljenog dinosaura koji nikada nije viđen na južnoj hemisferi, ali je već identificiran na sjevernom dijelu kontinenta.

"Ne znamo zašto je (rep) evoluirao. Znamo da unutar skupina oklopljenih dinosaura izgleda da postoji tendencija neovisnog razvoja različitih obrambenih mehanizama temeljenih na osteodermi", rekao je Soto.

Područje Cerro Guido, u dolini Las Chinas 3.000 km južno od Santiaga, proteže se na 15 kilometara.

Različite stijene sadrže brojne fosile.

Tamošnji nalazi omogućili su znanstvenicima pretpostaviti da su današnja Amerika i Antarktika bile blizu jedna drugoj prije milijuna godina.

"Postoje jaki dokazi da postoji biogeografska veza s drugim dijelovima planeta, u ovom slučaju Antarktikom i Australijom, jer tamo imamo dva oklopljena dinosaura blisko srodna" Stegourosima, rekao je Soto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater