LONDON

Istraživanje sugerira da Merckov lijek protiv raka može djelovati na zarazu HIV-om

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstvenici koji proučavaju lijek protiv raka Keytruda tvrtke Merck & Co Inc za pacijente s HIV-om, koji također imaju rak, kažu da imunoterapija može pomoći izbacivanju virusa iz ljudskih imunosnih stanica, nudeći intrigantno područje istraživanja za liječenje kronične HIV infekcije.

Antiretrovirusno liječenje sada omogućava mnogim pacijentima s HIV-om da vode normalan život, ali lijekovi ne uklanjaju u potpunosti virus iz tijela.

Preostali rezervoari virusa znače da pacijenti nikada nisu istinski izliječeni od infekcije.

Keytruda, također poznata kao pembrolizumab, je monoklonsko antitijelo dizajnirano da pomogne vlastitom imunosnom sustavu da se obrani od raka blokiranjem proteina poznatog kao programirani receptor smrti (PD-1) koji koriste tumori da izbjegnu stanice koje se bore protiv bolesti.

Takvi lijekovi djeluju tako što odblokiraju molekularne kočnice koje tumori koriste kako bi izbjegli imunosni sustav tijela, dopuštajući imunosnim stanicama da prepoznaju i napadaju stanice raka na isti način na koji se bore protiv infekcija uzrokovanih bakterijama ili virusima.

Međunarodno istraživanje pronašlo je dokaz da pembrolizumab može preokrenuti latenciju HIV-a - sposobnost virusa da se "sakrije" unutar stanica ljudi, koji žive s HIV-om, na antiretrovirusnoj terapiji.

Studija, objavljena u srijedu u časopisu Science Translational Medicine, uključila je 32 osobe oboljele od raka i HIV-a putem Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Ispitanici su također bili liječeni učinkovitim antivirusnim lijekovima za HIV.

"Pembrolizumab je mogao utjecati na rezervoar HIV-a", rekla je profesorica Sharon Lewin, direktorica Peter Doherty instituta za infekcije i imunitet u Melbourneu, Australija, u priopćenju.

Njezina je istraživačka skupina proučila uzorke krvi sudionika studije prikupljenje prije i nakon liječenja pembrolizumabom.

Profesorica Lewin je rekla da će se nastaviti rad na uzorcima kako bi se razumjelo kako pembrolizumab modificira imunosni odgovor na HIV.

Rekla je da se znanstvenici nadaju da će to "osnažiti imunosni sustav da može uništiti stanice zaražene HIV-om na način na koji to čini s rakom".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater