ŠKOLA ZA ŽIVOT

Filip Zoričić, ravnatelj pulske gimnazije, objašnjava svoje primjedbe: UDŽBENIK OD 630 STRANICA ME ZAPREPASTIO. A TEŽINA GRADIVA JE JOŠ VEĆE RAZOČARANJE 

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Profesor Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula, koji je izazvao pažnju na Facebooku kritikom "Škole za život", istaknuvši da udžbenik za hrvatski jezik za prvi razred Medicinske škole ima čak 630 stranica, kaže da je to zaprepašćujuće.

"To ne vodi rasterećenju, a kad se vidi obim tekstova unutra i težina gradiva, onda je razočaranje još i veće", kaže Zoričić.

"Ako to nudi 'Škola za život' i ako je to rasterećenje djece i nastavnika, onda netko nije shvatio što to znači. I nema tu opravdanja da postoje i tanji udžbenici istog ili drugih izdavača. Stvar je tome da smo to mi platili, da netko, očito, nije ili, pak s njegove strane gledanja, je, obavio dobar posao. Ponavljam, "Škola za život" nudi i lijepih stvari, ali ove suštinske, praktične, su, jednim ili većim dijelom, razočaravajuće i deprimirajuće. Ljute i roditelje i djecu i nastavnike", rekao nam je Filip Zoričić.

S njim se slažu i brojni Istrijani te svi drugi koji su komentirali njegov post. Neki od njih napomenuli su kako bi tako težak udžbenik bio prikladan za sportske gimnazije "jer su oni snažni", dok drugi predlažu da se buduće medicinske sestre - koje uglavnom pohađaju srednju Medicinsku školu - mogu prekvalificirati u "tete-pričalice".

Težina školskih udžbenika propisana je, inače, Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima - pa oni ne bi trebali biti teži od deset do petnaest posto težine učenika. Za prva četiri razreda osnovne škole obavezni udžbenici, po tim računicama, ne bi trebali težiti više od tri kilograma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum