ŠKOLA ZA ŽIVOT

FILIP ZORIČIĆ, RAVNATELJ PULSKE GIMNAZIJE: Udžbenik hrvatskog za prvi razred Medicinske škole ima 630 stranica! Toliko o zmajevima i rasterećenju učenika

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Školska reforma koja je započela ovog rujna dobiva sve više kritika od strane i nastavnika i roditelja. Uz nepripremljene nastavnike, nedovoljan broj pomoćnika u nastavi i nedostatak elektronske opreme u učionicama, obnovljeni su i prigovori koje smo čuli proteklih godina - a odnose se na težinu udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora.

Udžbenici za osnovne i srednje škole sve su obimniji i teži, posebno oni koji se upotrebljavaju u razredima koji nisu ušli u reformski projekt "Škola za život" poput, primjerice, osmih razreda osnovnih škola.

Učenici i nastavnici tako imaju prilike koristiti udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole koji broji više od 300 stranica te kao školsko gradivo obuhvaća razdoblje od kraja prvog svjetskog rata do rata za slobodu Hrvatske. Ali, i u srednjim strukovnim školama učenici trebaju biti dovoljno snažni da do škole ponesu pojedine udžbenike i radne bilježnice.

Na taj problem upozorio je preko društvenih mreža i Filip Zoričić, profesor povijesti i ravnatelj Gimnazije Pula, čiju je objavu o obujmu udžbenika hrvatskog jezika za prvi razred srednje medicinske škole komentiralo stotinjak osoba odmah po pojavljivanju na Facebooku.

Zoričić je, zapravo, objavio, jednostavnu istinu - za taj školski smjer nudi se udžbenik hrvatskog jezika i književnosti od 630 stranica! Tako nešto nemaju ni studenti koji studiraju književnost na nekom od domaćih sveučilišta. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater