STUDIJA

Ekstremno topljenje leda na Grenlandu prijeti OPĆIM POTOPIMA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekih 3,5 bilijuna tona leda otopljenih na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo je razinu mora za jedan centimetar i povećava prijetnju poplavama u svijetu, upozorava novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina. 

Iako je to jedno od mjesta na svijetu kojim se klimatolozi najviše bave, istraživanje kojega su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prvo je koje se koristi podacima satelitskih karata kako bi se otkrilp trošenje grenlandskog ledenog pokrova.

Iako je Grenland jedno od mjesta u svijetu koje klimatolozi najviše proučavaju, istraživanje objavljeno u ponedjeljak prvo je koje se koristi satelitskim podacima kako bi se iskoristila pohabanost ledenog pokrova.

Prema podacima dnevnia Nature Communications,u protekla četiri desettjeća, gubitak vode narastsao je za 21 posto u protekla četiri desetljeća. 

Prema podacima Europske svemirske agencije, ledeni pokrov izgubio je 3,5 milijardatona ledaod 2011. čime je proizvedeno dovoljno vod edase u svijetu podigne razina ocenatai da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava-

Trećia izgubljeog leda u posljednjoj dekadi dogodila seu dvaprotekla vruća ljeta - u 2012. te u 2019. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater