NAJNOVIJETEL AVIV

Drevna džamija otkrivena tijekom iskapanja u izraelskoj pustinji

| Autor: Hina
EPA

Ostaci drevne džamije iz  7. ili 8. stoljeća otkriveni su u izraelskoj pustinji, objavila je izraelska uprava za starine.

Mjesto štovanja otkriveno je tijekom priprema za novo naselje u beduinskom gradu Rahatu u pustinji Negev na jugu Izraela, prema priopćenju.

"Mala seoska džamija iz 7. ili 8. stoljeća rijetko je otkriće u svijetu posebno u području sjeverno od  Be'er Sheve gdje nikakve slične građevine nisu ranije otkrivene", prema Jonu Seligmanu i Shaharu Zuru, voditeljima iskopavanja.  

"Iz toga razdoblja postoje velike poznate džamije u Jeruzalemu i Meki no ovdje imamo dokaze o drevnoj kući molitvi koja je, čini se, služila poljoprovrednicima toga područja", rekli su.

Džamija je pravokutna otvorena građevina koja se sastoji od mihraba, molitvene niše okrenute Meki, prema arheolozima.

Tijekom iskopavanja otkriveni su i ostaci poljoprivrednog imanja s kraja bizantskog razdoblja (6. / 7. stoljeće) i malo naselje iz početka islamskog razdoblja (7./ 8. stoljeće).

"To je jedna od najstarijih džamija iz početaka dolaska islama  u Izrael, nakon arapskog osvajanja 636. godine", kaže profesor Gideon Avni, stručnjak izraelske uprave za starine za to razdoblje.

To "ukazuje na procese kulturnih i religijskih promjena koje je zemlja prošla u prijelaznom razdoblju iz Bizanta u rano islamsko razdoblje", dodaje on.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam