TEORIJA SIMETRIJE

ANTISVEMIR: Možda postoji mjesto gdje vrijeme ide unatrag, simetrično s našim, kao zrcalna slika. Evo kako to objašnjavaju fizičari

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


 

Antisvemir" u kojem vrijeme teče unatrag mogao bi postojati paralelno uz naš, prema novoj znanstvenoj studiji. Ova teorija uključuje činjenicu da se priroda temelji na simetriji, a istraživači misle da bi se to moglo primijeniti i na svemir u cjelini – piše "The Sun".

Teorija je objašnjena u časopisu "Annals of Physics", a počiva na konceptu CPT simetrije. To je jedan od zakona fizike po kojem se vrijeme može obrnuti nakon transformativnog procesa. Znanstvenici smatraju da je Veliki prasak, koji je stvorio naš svemir, definitivno bio transformativan i stoga bi se na njega mogla primijeniti teorija CPT-a. Evo o čemu je riječ...

Za proučavanje razdoblja neposredno nakon Velikog praska važan je pojam simetrije, odnosno ideja da fizički zakoni opstaju unatoč nekoj transformaciji u fizikalnom sustavu. Takve se transformacije nazivaju simetričnim transformacijama.

Fizičari su identificirali skup temeljnih simetrija u prirodi. Tri najvažnije jesu: naboj – C (ako okrenete naboje svih čestica uključenih u interakciju na njihov suprotni naboj, dobit ćete istu interakciju); paritet – P (ako pogledate zrcalnu sliku interakcije, dobit ćete isti rezultat); vrijeme – T (ako pokrenete interakciju unatrag u vremenu, ona izgleda isto).

Fizičke interakcije većinom poštuju većinu tih simetrija, što znači da ponekad dolazi i do njihovog kršenja. No, fizičari nikada nisu opazili kršenje svih triju simetrija istodobno.

Da bi se očuvala CPT-simetrija u cijelom svemiru, mora postojati svemir u zrcalnoj slici koji uravnotežuje naš vlastiti. Taj bi svemir imao sve suprotne naboje od našeg, pa bi se i kretao unatrag u vremenu. Naš bi svemir stoga bio jedan od blizanaca. Zajedno, ta dva svemira poštuju CPT-simetriju.

 

Istraživači smatraju da je prije Velikog praska postojao (odnosno postoji) "obrnuti svemir" iz kojeg se stvorio svemir u kojem danas živimo. Objasnili su to ovako: “Istražujemo ideju da je svemir prije Velikog praska zapravo obrnuti odraz svemira nakon praska. Svemir prije praska i svemir nakon njega mogu se promatrati kao par svemir/antisvemir. Ovo nas, pak, vodi do vrlo plastičnog objašnjenja kozmološke tamne tvari."

Tamna tvar je naziv za tvar u svemiru koja ne emitira niti reflektira elektromagnetsko zračenje, zbog čega je ne možemo vidjeti. Njezino postojanje astronomija je dokazala posredno, promatranjem učinka tamne tvari na druge, lakše uočljive objekte. Poznavanje količine tamne tvari u svemiru omogućilo bi bolje razumijevanje kako dosadašnjeg tako i budućeg razvoja svemira.

 

A ova nova teorija mogla bi značiti da prisutnost tamne tvari u našem svemiru ipak nije toliko tajanstvena. Znanstvenici sada sugeriraju da je tamna tvar zapravo sastavljena od tzv. "sablasnih" čestica – neutrina, i to onih koji se rotiraju – udesno.

 

Zašto "sablasnih" i što znači to rotiranje? Neutrini su lagane elementarne čestice. Za razliku od elektrona, električki su neutralni. Stvoreni u različitim reakcijama u svemiru, putuju slobodno i vrlo rijetko međudjeluju s materijom koja im se nađe na putu jer na njih ne djeluje električno polje. Stoga ih i nije lako detektirati. Prolaze kroz nas poput "duha", a da to uopće ne primjećujemo. A svake sekunde kroz centimetar naše površine prođu milijarde neutrina stvorenih na Suncu.

 

Čestice neutrina u našem svemiru vrte se samo ulijevo. Znanstvenici misle kako je čudno što dosad nisu pronašli i one koji se okreću udesno jer zakoni fizike sugeriraju da bi ih trebalo biti. Svemir koji se ponaša po teoriji CPT-a podrazumijevao bi postojanje bar jednog neutrina koji se okreće udesno, a bio bi nevidljiv u većini fizičarskih pokusa. Naglasili su da takva čestica možda pruža objašnjenje za tamnu tvar.

 

Istraživači smatraju da bi daljnje istraživanje neutrina i tamne tvari potencijalno moglo biti korak naprijed u dokazivanju teorije "antisvemira", ali ne misle da bismo "antisvemir" ikad mogli posjetiti jer se tehnički "dogodio" (događa) prije Velikog praska, unatrag od tog epohalnog transformacijskog trenutka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter