QUITO

36 kornjača Galapagos vraćeno u njihovo prirodno stanište

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstvenici su pustili u njihovo prirodno stanište na otoku San Cristobal, jedan od velikih otoka ekvadorskog arhipelaga Galapagosa, 36 divovskih kornjača Galapagos koje su se izlegle i uzgojene su u zatočeništvu.

Tih 36 kornjača Chelonoidis chathamensis, jedne od 15 podvrsta endemskih kornjača Galapagos, pušteno je u prirodu na sjeveroistočnom dijelu otoka, u kojem prema procjenama živi populacija od 6.700 jedinki, objavio je Nacionalni park Galapagos (PNG).

"Znanstveni podaci kojima raspolažemo o tim kornjačama potvrđuju da su dobra zdravlja s dobrom populacijskom strukturom koja jamči da će preživjeti", rekao je direktor PNG-a, Danny Rueda.

Međunarodni savez za očuvanje prirode (UICN) smatra kornjaču Chelonoidis chathamensis vrstom kojoj prijeti izumiranje. 

Kornjače, u dobi od šest do osam godina  i težine između 3 i 5 kilograma, "prošle su neku vrstu karantene i zatim su puštene u prirodu", navodi Rueda.

Prethodno su znanstvenici kornjačama izmjerili  temperaturu i srčani ritam, analizirali krv i stolicu kako bi isključili svaku bolest ili parazite prije nego što će biti puštene u prirodu.

U zadnjih osam godina, ukupno 75 kornjača Chelonoidis chathamensis uzgojeno je u zatočeništvu i vraćeno na otok San Cristobal.

Ekosustav otočja Galapagos u Tihom oceanu, 1.000 km od ekvadorske obale, jedan je od najkrhkijih na svijetu, s jedinstvenom florom i faunom. 

To otočje koje je britanskom prirodoslovcu Charlesu Darwinu poslužilo za istraživanje prije nego što je postavio teoriju o evoluciji živih bića, ime je dobilo po divovskim kornjačama koje ondje žive.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater