mogle BI ometati kratkovalne komunikacije

Ruski znanstvenici upozoravaju na snažne Sunčeve baklje u ponedjeljak

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ruski znanstvenici upozorili su u ponedjeljak na snažne Sunčeve baklje koje bi mogle ometati kratkovalne komunikacije, nakon što su u nedjelju uočene tri baklje.

Moskovski Institut za primijenjenu geofiziku Fedorov priopćio je da su moguće baklje klase X, uključujući protonske baklje, te se očekuje da će se kratkovalni radijski uvjeti pogoršati.

Baklje klase X najveće su eksplozije u solarnim sustavima i mogu stvoriti dugotrajne radijacijske oluje. Protonske baklje su oluja čestica solarne energije, sastavljena uglavnom od protona.

Sunčeve baklje događaju se kada se povežu snažna magnetska polja unutar i oko Sunca. One mogu utjecati na Zemljino magnetsko polje s mogućnošću oštećenja satelita i komunikacijske opreme, prema NASA-i.

Godine 2022. geomagnetska oluja izazvana velikom eksplozijom sunčevog zračenja onesposobila je 40 tada tek lansiranih SpaceX satelita.

U nedjelju su primijećene tri Sunčeve baklje, rekao je Institut Fedorov, od kojih je jedna trajala 14 minuta, praćene prekidom radiokomunikacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater