MADRID

Nedavne vrućine na zapadnom Mediteranu posljedica klimatskih promjena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ekstremna vrućina potkraj travnja na Iberskom poluotoku i u dijelu sjeverne Afrike bila bi gotovo nemoguća da nema klimatskih promjena, pokazuje novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u petak.

Val vrućine koji se dogodio iznimno prerano pratile su temperature koje su ponekad za 20 stupnjeva bile veće od uobičajenih temperatura za to doba godine premašivši rekorde za mjesec travanj za više od 6 stupnjeva, istaknuto je u izvješću svjetske znanstvene mreže World Weather Attribution (WWA).

Vrući zrak iz sjeverne Afrike izazvao je prošli tjedan apsolutne temperaturne rekorde za mjesec travanj u Portugalu i u kontinentalnoj Španjolskoj. Izmjereno je bilo 36,9 odnosno 38,8 stupnjeva Celzijevih, što je primjerenije srpnju. 

U Maroku oboreni su lokalni rekordi i temperature su mjestimice premašile 41 stupanj, a u Alžiru 40.

"Klimatske promjene koje je izazvalo čovječanstvo povećalo je za najmanje 100 puta vjerojatnost za takav rekordni toplinski val u Španjolskoj, Portugalu, Maroku i u Alžiru" u odnosu prema predindustrijskom razdoblju, a to bi bilo "gotovo nemoguće bez klimatskih promjena", objavio je WWA.

Izmjerene temperature, po znanstvenicima, više su za 3,5 stupnjeva od onoga kakve bi trebale biti da nema klimatskih promjena. 

Češći i intenzivniji toplinski valovi

"U budućnosti ćemo doživjeti sve češće i sve intenzivnije toplinske valove" u tom dijelu svijeta, upozorila je Sjoukje Philip, znanstvnica Kraljevskog meterološkog instituta iz Nizozemske i članica WWA, predstavljajući izvješće novinarima.

To se događa nakon nekoliko godina povijesne suše, što pogoršava utjecaj vrućina na poljoprivredu kojoj već prijeti sve veća nestašica vode, istaknuo je WWA.

Glavni sindikat poljoprivrednika u Španjolskoj Coag smatra da je 60 posto poljoprivrednog zemljišta "ugušeno" zbog manjka oborina.

Rezervoari s kišnicom koji se koriste u vrijeme suše popunjeni su manje od 50 posto kapaciteta, a u nekim područjima samo četvrtinu kao u Kataloniji. Mnogi poljoprivrednici morali su zbog toga odustati od proljetne sjetve žitarica i uljarica.

"Mediteran je jedna od najviše izloženih regija klimatskim promjenama u Europi", upozorila je Friederike Otto s Imperijalnog koledža u Londonu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini