MIAMI

Akvarij na Floridi oslobodit će Lolitu, kita orku, nakon 50 godina zatočeništva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Akvarij na Floridi postigao je sporazum s aktivistima za prava životinja o oslobađanju Lolite, kita orke koja je više od pola stoljeća provela u zatočeništvu, objavili su dužnosnici u četvrtak. 

Miami Seaquarium postigao je "obvezujući sporazum" s neprofitnom organizacijom "Friends of Lolita" da se kit koji je sve do nedavno sudjelovao u nastupima za publiku vrati u ocean u Sjeverozapadnom Pacifiku u roku od dvije godine. 

Lolita ima 57 godina, a uhvatili su je 1970. Nazivaju je i Toki, što je skraćenica indijanskog naziva za kita Tokitae, izvijestio je Miami Herald.

Da bi se Lolita vratila u svoje prirodno stanište potrebno je odobrenje federalnih vlasti, dodaje dnevni list s Floride. 

Proces puštanja Lolite na slobodu trajao je godinama, a sudjelovale su i neprofitne organizacije osiguravajući joj medicinsku skrb. 

Prethodni vlasnik Seaquariuma, SeaWorld Entertainment Inc, prekinuo je zabavne spektakle s kitom 2016. Lolita je nekad bila glavna atrakcija, a u mirovinu je otišla u ožujku 2022. kada se promijenila uprava. 

"Upravo je želja da omogućimo bolju budućnost za Lolitu bio jedna od razloga za preuzimanje Miami Seaquariuma", napisao je Eduardo Albor, izvršni direktor tvrtke The Dolphin Co.

Snažan poticaj kampanje za oslobađanje Lolite bio je dokumentarni film "Blackfish" iz 2013. koji se bavio upravo zatočenim orkama.

Kitovi ubojice su visoko društveni sisavci i nemaju prirodnih predatora, a mogu doživjeti 80 godina. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini