SASVIM POSEBAN MARATON

U Višnjanu četrdesetak astronoma od sumraka do zore se natjecalo na Messier maratonu

| Autor: Glas Istre


Nakon što se tri godine zaredom nije mogao održati, u Višnjanu/Tićanu je u noći s 18. na 19. ožujka 2023. održan je 26. po redu Messier maraton. Na maratonu se natjecalo jedanaest ekipa, a natjecanju je prisustvovalo četrdesetak članova astronomskih društava iz Višnjana, Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Varaždina, Zagreba, Trsta i Farra-e D'Isonzo.

Prije početka natjecanja predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Lovro Pavletić je održao predavanje na temu "Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA", a sudionici maratona su mogli pogledati izložbu poštanskih marki i razglednica s astronomskim motivima koju je organiziralo Filatelističko društvo Poreč, a koja je postavljena u prostorijama Višnjanske zvjezdarnice i koju će posjetitelji zvjezdarnice moći razgledati još nekoliko tjedana.

Zvjezdarnica Višnjan (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)Zvjezdarnica Višnjan (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)

Nakon natjecanja koje je trajalo od sumraka pa skoro do zore i kratkog jutarnjeg odmora, održana je svečanost proglašenja pobjednika maratona te podjela priznanja sudionicima.

Pobjednik ovogodišnjeg maratona je Stefano Schirinzi član Centra za astronomske studije iz Trsta, drugo mjesto je osvojio Robert Lovrinčić iz Akademskog astronomskog društva Rijeka, a treće Saša Nuić predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Nagrade za prva tri mjesta uručili su glavni sudac ovogodišnjeg natjecanja Vedran Vrhovac i voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević, priznanja za sudjelovanje na maratonu svim ostalim natjecateljima i asistentima natjecatelja uručio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Sudjelovao je i veteran Sanjin Kovačić, sudionik prvog Messier maratona koji je organiziran 1995. godine koji se na natjecanju pojavio u originalnoj šilterici prvog maratona  (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)Sudjelovao je i veteran Sanjin Kovačić, sudionik prvog Messier maratona koji je organiziran 1995. godine koji se na natjecanju pojavio u originalnoj šilterici prvog maratona (Foto: Hrvatsko astronomsko društvo)

Nakon zajedničkog ručka, organizirano je tradicionalno zajedničko fotografiranje kod zvjezdarnice na Tićanu.

- Moramo istaknuti i da je na ovogodišnjem maratonu koji je imao međunarodni karakter, nakon mnogo godina izbivanja, sudjelovao i veteran Sanjin Kovačić, sudionik prvog Messier maratona koji je organiziran 1995. godine koji se na natjecanju pojavio u originalnoj šilterici prvog maratona, poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

O Messier maratonu

Messier maraton je natjecanje u pronalaženju objekata iz Messierovog kataloga koji broji 110 nezvjezdanih objekata (galaksija, maglica, kuglastih i otvorenih zvijezda) koji je sastavio francuski astronom Charles Messier krajem 18. stoljeća. Natjecanje se u našim krajevima obično organizira u vremenu od polovice ožujka do polovice travnja kada je moguće u jednoj noći vidjeti skoro svih 110 objekata, a natjecanje, ako to vremenske prilike dopuste, počinje iza sumraka, a završava pred zoru.

Rang lista 26. Messier maratona

1. Stefano Schirinzi – 84 M objekata

2. Robert Lovrinčić – 81 M objekata

3. Saša Nuić – 78 M objekata

4. Marko Himelreich – 70 M objekata

5. Luka Blažeković – 56 M objekata

6. Giorgio Rizzarelli – 30 M objekata

6. Lovro Pavletić – 30 M objekata

7. Katarina Šprem – 28 M objekata

7. Una Štromar – 28 M objekata

8. Sanjin Kovačić – 24 M objekata

9. Kristian Stepančić – 22 M objekata

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum