SAVJET STRUČNJAKA

Proteinska dijeta: Koje namirnice konzumirati?

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Odlazak na dijetu nikada nije laka odluka, a tek onda dolaze problemi oko odabira dijete, traženja jelovnika, pripreme namirnica i pridržavanja samih pravila.

Prilikom traženja savršene dijete za mršavljenje, svakako trebate obratiti pozornost na dostupnost namirnica kao i cijenu istih. Mnogi se npr. odlučuju za dijete koje se baziraju na voću i povrću tijekom proljeća i ljeta, jer je tada većina namirnica dostupna po povoljnim cijenama.

Proteinska dijeta jedna je vrlo popularna dijeta koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata, te povećanom unosu proteina, što za posljedicu ima manji osjećaj gladi.

Donosimo vam našu preporuku za 5 namirnica koje možete konzumirati dok se na proteinskoj dijeti, a s kojima ćete sigurno ostvariti odlične rezultate!

Pileća prsa - mnogima prvi izbor

100 grama pilećih prsa sadrži oko 30 grama proteina a upravo su pileća prsa većini prvi izbor kada je riječ o prehrani bogatoj proteinima. Obratite pažnu da biste ileća prsa trebali jesti bez kožice jer ćete tada većinu kalorija dobivati iz proteina.

Bademi - puni antioksidansima

100 grama badema sadrži oko 20 grama proteina a osim proteina bademi su bogati esencijalnim nutrijentima kao što su vlakna, vitamin E, mangan i magnezij.

Jeste li znali da smeđa ljuska badema sadrži najveću koncentraciju antioksidanata? Upravo zbog toga bademe se preporučuje jesti neoguljene, savjetuje Mamin kutak.

Tuna - dobra zamjena za meso

100 grama tune sadrži oko 28 grama proteina a mnogi se odlučuju za tunu jer je odlična zamjena za meso. Uz to, sadrži nizak udio masti, a bogata je proteinima te poput drugih riba vrlo je bogata raznim hranjivim tvarima i sadrži omega-3 masne kiseline.

Jaja - jedna od najnutritivnijih namirnica

Jaja možete jesti za doručak i ručak, i svakako bi vam trebala biti prvi izbor ukoliko se odlučite za dijetu koja se bazira na većem unosu proteina. Jaja sadrže puno vitaminima A, E, B5, B12, kao i željeza, joda i fosfora. Premda proteine možete pronaći u cijelim jajima, bjelanjci su zapravo dio koji se čine čisti proteini.

Jedno jaje od oko 50 g sadrži do 6 g proteina.

Govedina - odličan izvor proteina

100 grama govedine sadrži oko 25 grama proteina. Čista govedina bogata je sljedećim vitaminima i mineralima:

  • vitamin B12
  • vitamin B6
  • cink
  • željezo
  • selen

Pripazite da prilikom konzumacije birate čistu govedinu (85% mesa i 15% masnoća), jer ona ima veći udio proteina od masne govedine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini