Ovo nije brza dijeta

Jelovnik UN dijete kojeg se svatko može pridržavati!

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


UN dijeta je stekla veliku popularnost zadnjih nekoliko godina iz više razloga.

Nekima se ova dijeta sviđa zbog toga što se tijekom provedbe smiju konzumirati sve namirnice, drugima je zanimljiva jer ima dana kada smijete jesti čak i pizzu ili sladoled, a neki ju vole zbog toga što postoje dani kada smijete određene namirnice konzumirati u neograničenim količinama.

Ovo nije brza dijeta. Naime, UN dijetu je potrebno provoditi kroz 90 dana, ali zato možete očekivati gubitak tjelesne mase između 18 i 25 kilograma, otkriva Mamin kutak.

Jelovnik UN dijete čine četiri dana koji se uvijek ponavljaju istim rasporedom dok je svaki 29. dan - vodeni dan (konzumira se samo voda). Vodeni dan dolazi uvijek nakon voćnog dana dok nakon vodenog dana opet slijedi proteinski dan

Jelovnik UN dijete

PRVI DAN: Proteinski dan

Prvi dan jelovnika UN dijete je uvijek proteinski dan. Sastoji se od 3 obroka, a između ručka i večere mora proći najmanje 4 sata. Potrudite se svaki dan popiti barem 2 litre vode.

Za doručak prvi dan pojedite 2 jabuke.

Za ručak pojedite 3 dcl bistre juhe bez rezanaca a za glavni obrok smijete konzumirati do 250 grama kuhanog ili pečenog mesa.

Povrće je također dozvoljeno a možete pojesti i jednu šnitu integralnog kruha. U neograničenim količinama smijete jesti salatu! No pripazite da u salatu ne stavite više od jedne žlice maslinovog ulja. Smijete konzumirati i ribu, a ako ne želite jesti meso - možete pojesti 3 kuhana jaja.

Za večeru na rasporedu su iste namirnice koje ste jeli za ručan, no bez juhe i kruha. Ako ste za ručak jeli jaja, onda ih isto morate jesti i za večeru. Što se količine namirnica tiče, za večeru biste trebali pojesti najviše pola od onoga što ste pojeli za ručak.

DRUGI DAN: Škrobni dan

Za drugi dan na rasporedu su namirnice koje sadrže škrob kao npr. riža. I danas nemojte zaboraviti popiti barem 2 litre vode. Između ručka i večere trebaju proći najmanje 3 sata.

Drugi dan za doručak možete pojesti 2 kruške.

Za ručak pripremiti pun tanjur graha. Ukoliko ne volite grah možete pripremiti rižu, slanutak, grapak ili krumpir. Smijete konzumirati kuhane namirnice ali pazite da koristite što manje masnoće. Od začina smijete koristiti sol ili Vegetu. I danas je dozvoljen integralni kruh, ali najviše jedna šnita. Kao i prethodni dan, u neograničenim količinama smijete jesti salatu, ali pripazite da ne dodate više od jedne žlice maslinovog ulja.

Za večeru su opet na rasporedu iste namirnice kao i za ručak, u količini upola manjoj od one koju ste pojeli za ručak no ovaj puta bez kruha.

TREĆI DAN: Ugljikohidratni dan

Treći dan konzumiraju se namirnice bogate ugljikohidratima. Ako volite pizzu, ovo je vaš dan! Nemojte zaboraviti da između ručka i večere mora proći najmanje 3 sata. Isto tako i danas biste trebali popiti barem 2 litre vode.

Za doručak je danas na rasporedu jedna banana.

Za ručak skuhajte tjesteninu sa začinima. Smijete koristiti i ketchup, a za odabir tjestenine preporučujemo integralnu. Ako niste ljubitelj tjestenine - umjesto nje možete pojesti komad pizze!

I slatko za kraj dana! Za večeru dozvoljena su 2 manja komada torte. Ako nemate torte pri ruci možete se odlučiti za 3 kolača ili još bolje - 3 kuglice sladoleda! Za dodatnu energiju morate pojesti i jedan red čokolade za kuhanje.

Ovaj dan vam se čini najzanimljivijim do sada, zar ne?

ČETVRTI DAN: Voćni dan

Zadnji dan u jelovniku je voćnoi dan. Prednost ovog dana je što možete konzumirati svježe voće u neograničenim količinama. Pijte narem 2 litre vode, a između ručka i večere napravite razmak od barem 2 sata.

Za doručak uzmite šaku suhog voća - ali najviše do 8 komada.

Ručak neka čini svježe voće u neograničenim količinama. Dozvoljeno je i suho voće kao i kompoti, ali morate paziti da su bez šećera. Za večeru jelovnik je isti kao i za ručak.

VODENI DAN

Jednom mjesečno obavezno morate imati i vodeni dan. On se provodi točno 29. dan jelovnika i to uvijek nakon voćnog dana. Na taj dan konzumirate samo vodu, ali smijete i čak i kavu naravno bez šećera. Idući dan je opet proteinski dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini