PREDSTAVLJANJE U PULI

HRANA KOJA ŠTITI OD BOLESTI: Zdrav i dobar obrok za 30 kuna. Je li to moguće? Moguće je

Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetski centar za istraživanje raka utvrdili su istraživanjem da se jedna trećina bolesti može spriječiti prehranom. Već promjenom prehrane, fizičkom aktivnošću i redukcijom stresa ne bi moralo doći do bolesti. To su tri okidača koji utječu na razvoj bolesti, kaže predsjednica udruge "Centar za zdrave životne navike Vita Nova" Elvis Berkarić

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Filip Škatar)

(Snimio Filip Škatar)


U sklopu subotnje manifestacije "Zdrave navike = zdrav život" održane na pulskoj tržnici, građani i turisti imali su priliku pojesti zdrav i uravnotežen obrok za simboličnih 30 kuna.

Svi su obroci, njih čak 174, pripremljeni tog jutra u dječjem vrtiću Medulin. Za pripremu cijelog obroka Udruga "Centar za zdrave životne navike Vita Nova" dobila je donacije od poljoprivrednika i nekoliko trgovina zdrave hrane, a sav prihod od prodaje ide u korist spomenute udruge u njihovom radu s onkološkim bolesnicima.

Elvis Berkarić, predsjednica Udruge "Centar za zdrave životne navike Vita Nova" koja je usmjerena na pružanje psihosocijalne pomoći i podrške osobama oboljelim od malignih bolesti, ističe da se ovim projektom kojeg podržava i sponzorira Grad Pula, educira građane kako zdravo živjeti te pokazuje kako nije potrebno puno da se prehrana promijeni. Mnogi su ljudi uvjereni da je takva prehrana skupa, nedostupna i komplicirana. No zapravo je, ističe Berkarić, jako jednostavna.

Dok nam pokazuje što su danas pripremili za jelo, naša sugovornica objašnjava da je riječ o uravnoteženom obroku sačinjenom od svih potrebnih mikro i makro nutrijenata.

- Od makro nutrijenata to su integralna riža s graškom i povrćem. Imamo i zamjenu za meso, a to je, osim graška, i ukusna leća. Tu je i pečeno povrće, kao i ono pripremljeno na žaru, salata i štrudla od jabuke koja je bez jaja, šećera i mlijeka, a rađena je od ekoloških kora, kaže Berkarić pa napominje da je svo povrće korišteno za pripremu obroka domaće i svježe.

Volonterke Vita Nove

Naime, donirali su ga OPG Radinković i OPG Zohil, žitarice i mahunarke donacija su iz trgovine Bio&Bio i DM-a, Stanić d.o.o je donirao pomoćna sredstva, a sponzor manifestacije je i voda Vitalis. Sponzori su i dječji vrtić Medulin i dječji vrtić Marčana, Tržnica d.o.o Pula, Istarska županija, gradovi Vodnjan i Pula, općine Svetvinčenat, Marčana, Ližnjan i Barban.

- Ovakva prehrana nije prilagođena samo bolesnim osobama, već je i za one koji žele održati vitalnost. Zanimljiva je činjenica da planinari kad se penju na Himalaju jedu isključivo smeđu rižu i zelenu leću. To je zato jer je riječ o hrani koja daje najveću energiju, a jako malo opterećuje organizam, priča nam volonterka Sabina.

- Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetski centar za istraživanje raka utvrdili su istraživanjem da se jedna trećina bolesti može prevenirati prehranom. A 2018. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je novooboljelih bolesnika više od 24 tisuće, a umrlo je više od 13 tisuća. Već promjenom prehrane, fizičkom aktivnošću i redukcijom stresa ne bi moralo doći do toga. To su tri okidača koji utječu na razvoj bolesti, konstatira predsjednica udruge koja se, uz reguliranje prehrane, i sama izliječila od maligne bolesti.

Napominje da je velik i značajan korak u borbi protiv bolesti promjena prehrane, zbog čega udruga promovira makrobiotiku, pravac koji se bazira na prehrani bez mesa, a uključuje ribu i morske plodove, zbog čega konzumentima takve prehrane nije potreban vitamin B12.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater