ključne hranjive tvari

Za bolji krvni tlak konzumirajte ove četiri namirnice

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Možda ne osjećamo pritisak krvi koja teče kroz naše arterije, ali taj pritisak može imati znatan utjecaj na zdravlje. Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od nekoliko ključnih čimbenika rizika za srčane bolesti, piše Index.hr. Obično ga je teško otkriti jer nema mnogo vidljivih znakova ili simptoma. Mjerenje krvnog tlaka monitorom najbolji je način da saznamo jesmo li unutar zdravog raspona.

Dobra vijest je da se krvnim tlakom može upravljati promjenama životnog stila, kao što je smanjenje stresa, ostanak aktivan, nepušenje i zdrava prehrana. Što se tiče prehrane, American Heart Association preporučuje jedenje primarno biljne hrane i ribe. Predlažu ograničavanje zasićenih i trans masti, alkohola, natrija, masnog mesa i dodanih šećera.

Ipak, određena hrana ima ključne hranjive tvari ili jedinstvena svojstva koja snižavaju krvni tlak. Dijetetičari su otkrili nekoliko takvih namirnica koje preporučuju za snižavanje krvnog tlaka, a koje mnogi zanemaruju.

1. Cikla

"Ovo korjenasto povrće bogato je nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid, kemijski glasnik koji opušta i širi krvne žile te poboljšava protok krvi", kaže dijetetičarka i nutricionistica Maria Sylvester Terry za EatingWell.

Nitrati također smanjuju količinu rada koju srce mora obaviti da bi pumpalo krv kroz naš sustav, objašnjava dijetetičarka Carlie Saint-Laurent Beaucejour. Ona preporučuje dodavanje cikle u salate ili smoothieje.

2. Krumpir

Često odbačen zbog previsokog glikemijskog indeksa, krumpir je zapravo hrana bogata hranjivim tvarima koju vrijedi uključiti u prehranu za dobar krvni tlak. Terry navodi da jedan krumpir sadrži 515 miligrama kalija. Ovaj kalij pomaže tijelu da izluči natrij i smanji napetost u stijenkama krvnih žila, što zauzvrat pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

"Osim toga, kada se priprema s korom i kuha u ulju, kao što je maslinovo ili avokadovo, dobivamo prednosti vlakana i masti zdravih za srce", dodaje Terry.

3. Češnjak

Bilo da ga volimo u prahu, ekstraktu, ulju ili cijelom obliku, uključivanje češnjaka u prehranu ukusan je način za snižavanje krvnog tlaka. Zapravo, i Terry i dijetetičarka Mitzi de Maa preporučuju jedenje ovog povrća.

"Češnjak može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod ljudi koji već imaju visok krvni tlak, zbog spojeva poput alicina i S-alil-L-cisteina (SAC). Mogu se boriti protiv upala, djelovati kao antioksidansi i proširiti krvne žile, što je dobro za protok krvi", objašnjava de Maa.

4. Bobičasto voće

Mnogi su ljudi zbunjeni oko toga trebaju li jesti voće ili ne zbog sadržaja šećera u njemu. Međutim, bobičasto voće posebno je korisno za hipertenziju. De Maa ističe: "Bobičasto voće bogato je antocijaninima i nekim flavonolima. Antocijanini su ono što bobičastom voću daje boju i pomažu u prevenciji srčanih bolesti."

Osim toga, jedno je istraživanje pokazalo da jedenje otprilike 150 grama borovnica dnevno poboljšava protok krvi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater