OD 1. LIPNJA

Senzori za dijabetičare na listi pomagala HZZO-a


Na listu pomagala HZZO-a od 1. lipnja uvrštava se senzor za kontinuirano mjerenje razine šećera u krvi u korisnika inzulinske pumpe. Uspjela je, dakle, inicijativa koju su još prošle godine Ministarstvu zdravstva i Vladi uputili ugledni hrvatski liječnici, a među njima i doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek, pedijatrica, endokrinologinja i dijabetologinja rodom iz Pule koja je karijeru izgradila na zagrebačkom Rebru.

U intervjuu koji je objavljen u nedjeljnom Glasu Istre pojasnila je koliko je taj uređaj bitan dijabetičarima, posebno djeci koja dnevno primaju i sedam ili više injekcija inzulina i istovremeno moraju mjeriti razinu šećera u krvi po desetak puta na dan. Uređaj koji se najčešće nosi u potkožnom tkivu nadlaktice poboljšava metaboličku kontrolu bolesti, ali i kvalitetu života, naglasila je dr. Rojnić Putarek.

Nedavno su isti zahtjev zdravstvenoj administraciji uputile i udruge pacijenata koje su skupile potpise više od 7.200 građana na peticiji naslovljenoj "Za život s manje boli". Prema odluci HZZO-a, pravo na uređaj imat će djeca dijabetičari u dobi od četiri do 18 godina, trudnice, slijepe osobe i bolesnici koji su na intenziviranoj terapiji inzulinom s četiri i više doza inzulina ili s inzulinskom pumpom, s dokazanom hipoglikemijom u hospitalnim uvjetima, a uz preporuku dijabetologa iz KBC-a u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, Sestara milosrdnica, KB-a Dubrave te Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac". (D. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater