SIGURNO RADITE BAREM JEDNU

Ove tri fitness greške rade uglavnom svi koji žele izgubiti višak kilograma. Pripazite na njih

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Zima i rano proljeće uvijek ispune teretane i fitness centre, a većini ljudi je cilj izgubiti višak kilograma, poraditi na kondiciji i pripremiti se za nadolazeće ljeto. 

Često se dogodi da prolaze tjedni i tjedni, a da se stanje na vagi ne mijenja, unatoč tomu što redovito vježbate. Provjerite radite li ove najčešće fitness pogreške. 

Previše cardio treninga, a premalo treninga snage

Najčešća greška koja se radi u želji za gubitkom kilograma je forsiranje cardio treninga. Vodimo se za onom, da što se više znojimo, sigurno će kilogrami prije početi padati. Trčanje, vožnja bicikla ili veslanje – skoro uvijek ste na cardio spravama. 

Ne smijete zaboraviti na trening snage, odnosno na izgradnju mišića. Naime, dok cardio trening sagorijeva više kalorija, što je neupitno, trening snage produžuje taj efekt. To znači da će vaše tijelo nastaviti sagorijevati kalorije i nakon treninga. 

Pijete i jedete premalo

Misao vodilja je posve jasna – što manje kalorija unosimo, to ćemo se vjerojatno i manje debljati. Posve pogrešno! Kako bi efikasno i trajno izgubili višak kilograma, važna je ujednačena i zdrava prehrana. 

To znači da se na vašem jelovniku trebaju naći proteini, zdrave masti, ali i ugljikohidrati. Naravno, omjeri variraju ovisno o spolu, dobi, razini tjelesne aktivnosti i ciljevima, no ipak postoje određene smjernice. 

Uobičajeno se smatra da proteini trebaju biti između 10 do 35 % ukupnih kalorija, ugljikohidrati između 45-65 %, a masi od 20 do 35 % ukupnih kalorija. 

Primjerice, ako konzumirate 2000 kalorija dnevno, smjernice bi bile:

Proteini: 200-700 kalorija ili 50-175 grama (1 gram proteina sadrži 4 kalorije)

Ugljikohidrati: 900-1300 kalorija ili 225-325 grama (1 gram ugljikohidrata sadrži 4 kalorije)

Masti: 400-700 kalorija ili 44-77 grama (1 gram masti sadrži 9 kalorija)

Trenirate prečesto

Što više i češće, to bolje, zar ne? Ovo je jedna od najčešćih fitness pogrešaka. Našem tijelu je potreban odmor kako bi se ono regenerirao. Na taj način sprječavate potencijalne ozljede, ali ćete ujedno i prije postići bolje fitness rezultate. Također ako prečesto trenirate, gubite početnu motivaciju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater