neugodno

Znate li prepoznati konjunktivitis i spriječiti njegovo širenje? Donosimo savjete

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Konjunktivitis je najčešća očna bolest, a riječ je o upali očne spojnice. Jaka upala može izazvati oštećenje i odumiranje tkiva. Konjunktivitis mogu izazvati bakterije, virusi, kemikalije ili alergije. Bolest je neugodna i vrlo zarazna, ali brzo prolazi ako se pravilno liječi. Virusni i bakterijski konjunktivitis su iznimno zarazni, lako se šire s osobe na osobu pa rana dijagnoza i poduzimanje određenih mjera opreza mogu pomoći u ograničavanju njegovog širenja, piše N1.

Simptome kod svih vrsta konjunktivitisa vrlo je lako prepoznati, piše HRT. Pojavljuju se na jednom ili, rjeđe, na oba oka, a najčešći su:

  • svrbež
  • crvenilo
  • ljepljive i suzne oči
  • osjećaj “pijeska u očima”
  • zamagljen vid
  • bol u očima
  • osjetljivost na svjetlo
  • natečeni kapci

Svoje iskustvo s konjunktivitisom za HRT je ispričala Ana Tomić te je otkrila koje je simptome imala kada se zarazila. “Prvo je bilo crveno oko, onda se javila nelagoda, peckanje, osjećaj kao da je pijesak u oku i s vremenom se klinička slika pogoršavala. Kasnije sam primijetila mutan vid gdje se zapravo ta upala prenijela na rožnicu. Vrlo važno je bilo tijekom procesa liječenja pridržavati se redoslijeda i pravilne primjene propisane terapije uz stroge higijenske uvijete i izbjegavanje kontakta s ukućanima”, opisala je Ana.

Prije započinjanja liječenje konjunktivitisa, ključno je identificirati uzrok ove neugodne očne infekcije. Tijek liječenja, kao i njegovo trajanje, ovisit će o njegovom uzroku. Ako bakterije stoje iza konjunktivitisa, pristupa se liječenju antibioticima, čime se često postiže ozdravljenje u nekoliko dana.

Virusni konjunktivitis, s druge strane, često prolazi sam od sebe unutar tjedan dana pa primjena antibiotika nije preporučljiva ni opravdana. Ako je riječ o alergijskom konjunktivitisu, fokus je na liječenju alergije i izbjegavanju izravnog kontakta s alergenima.

Konjunktivitis je vrlo česta bolest mališana. Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati oči, u velikom ste problemu. Jer nijedno dijete to baš ne voli. Kapanje oka je ustvari vrlo jednostavan process koji se s djetetom pretvori se u bitku na kraju koje nismo sigurni koliko je kapljica zaista završilo u oku.

Kako pravilno djetetu nakapati oči otkriva oftalmologinja, subspecijalistkinja dječje oftalmologije i strabologije, prim. dr. sc. Jelena Petrinović-Dorešić. “Prvo treba isprati oko sa sterilnom fiziološkom otopinom. U čisto oko se kapaju kapi. Kada ste sami doma s djetetom onda to zna biti vrlo nezgodno jer se djeca opiru da im se nešto kapa u oči. Princip je taj legnete na krevet, dijete stavite ispred sebe, raširite noge i ispod vaših koljena stavite njegove ruke, a noge ispod svojih bedara. Kada fiksirate dijete vaše su ruke slobodne i onda možete glavicu primiti i nakapati oči”, otkrila je Petrinović-Dorešić.

Konjunktivitis je bolest koja se može spriječiti s jednostavnim mjerama, samo je važno na vrijeme poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze na drugo oko ali i na druge osobe iz našeg okruženja.

“Ako ste pacijent koji ima konjunktivitis perite ruke, održavajte higijenu, osobito prije kapanja. Jako je bitno da pacijenti s konjunktivitisom koriste svoj ručnik, svoje jastučnice i svoje osobne predmete ne dijele s ukućanima. Također treba održavati higijenu kućanstva – radne površine, kvake, telefoni, štekeri – to sve brišite i na taj način se nekako može spriječiti zaraza. Kod adenovirusnog konjunktivitisa dobro je često zračiti prostor jer se on prenosi i kapljično jer nekoliko tjedana može ostati na suhim površinama, a možete bit zarazni i prije nego što znate ga imate konjunktivitis”, objasnila je oftalmologinja, dr. sc. Freja Bagatin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter