oprezno s dodacima prehrani

Muškarac se predozirao popularnim začinom pa mu eksplodirao žučni mjehur

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ovaj slučaj naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih dodataka prehrani. Inače, dodaci prehrani doživjeli su veliki procvat popularnosti u prošlom stoljeću, piše Net.hr.

Dok je popularna potražnja jedno, znanost je drugo. Zabrinjavajuće istraživanje povezalo je uobičajeni dodatak prehrani s rupturom žučnog mjehura kod 69-godišnjeg muškarca.

Protuupalna kurkuma povezana je s čitavim nizom dobrobiti, u rasponu od kontrole dijabetesa do liječenja artritisa. Ovi snažni učinci pretvorili su kurkumu u popularan suplement, pa je našao mjesta u ormarićima s lijekovima mnogih ljudi.

Međutim, izvješće o slučaju, objavljeno u American Journal of Medical Case Reports, ipak stavlja "mrlju" na ovaj dijetalni proizvod.
Naime, 69-godišnji muškarac otišao je na odjel hitne pomoći nakon tri dana bolova, osjećao je bol u prsima, imao je vrućicu i jako se znojio. Ta bol širila se gornjim dijelom leđa, liječnici su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sustav, no nisu mogli pronaći krivca za te probleme.

No, CT prsnog koša pokazao je da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina igrali ulogu.

Taj je 69-godišnji muškarac četiri mjeseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 mg kurkume. Popularni dodatak ne preporučuje se osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.

Ilustracija (Pixabay)Ilustracija (Pixabay)

Međutim, također se pokazalo da žuti začin smanjuje rizik od žučnih kamenaca kod onih koji ih prije nisu imali. Istraživači su objasnili da je muškarčev prethodno formirani žučni kamenac u kombinaciji s predoziranjem dodatkom kurkume mogao uzrokovati pucanje žučnog mjehura.

Srećom, pušten je iz bolnice nakon tjedan dana liječenja antibioticima koji su se sastojali od metronidazola i levofloksacina.

Pacijentu je naloženo da lijekove nastavi uzimati kod kuće. “Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti prekomjernog unosa biljnih dodataka prehrani”, upozorava se u izvješću o slučaju.

Istraživači su objasnili da kurkuma treba koristiti "oprezno", posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini