BERLIN

Uginula Kilaguni, najstariji nosorog na svijetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najstariji crni nosorog na svijetu uginuo je u dobi od 46 godina u berlinskome zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internetskoj stranici opraštajući se od "stare dame".

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio iznimno naglašeni rog, stigla je u njemački zoološki vrt 19. listopada 1975, prije gotovo 45 godina.

Iza sebe je ostavila dvije kćeri, ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Betty, 25, kao i dvogodišnju unučad Maishu i Karla.

Kilaguni je tijekom života na svijet donijela petero mladunčadi, pridonijevši očuvanju ugroženih vrsta, rekao je zoo.

Kako su je sve više mučile staračke tegobe zadnjih nekoliko godina, na kraju gotovo više nije mogla sama ustati i zoološki vrt je nakon temeljitih konzultacija odlučio uspavati Kilaguni u srijedu. 

"Odgovorno čuvanje životinja također uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira kako ta odluka teška bila", istaknuo je u izjavi ravnatelj zoološkog vrta Andreas Knieriem.

"Sa svojih 46 godina navršila je znatnu dob. Bila je najstariji crni nosorog na svijetu", dodao je.

U divljini crni nosorozi rijetko žive dulje od 30 godina, navodi zoo te dodaje da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvorni lijek. 

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dosegao je razine bez presedana. Pogođena je i populacija bijelog nosoroga i  afričkog slona.

U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7000 nosoroga. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum