RICHMOND

U vremenskoj kapsuli pod spomenikom Konfederacije nađeni meci, dugmad i kovanice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vremenska kapsula zakopana prije 130 godina u podnožju kipa južnjačkog Roberta E. Leeja u Richmondu u utorak je otkrila tajne koje je do danas čuvala - metke, dugmad i valutu iz Američkoga građanskog rata.

Bakrena kutija bila je ugrađena u kameno postolje kipa generala Roberta E. Leeja, vojnog zapovjednika konfederacijskih snaga tijekom krvavoga sukoba između Sjevera i Juga.

Leejev brončani kip podignut 1890. u Richmondu u Virginiji, onovremenoj konfederacijskoj prijestolnici, uklonjen je u rujnu.

Ista sudbina već je zadesila i brojne druge spomenike Konfederacije, sastavljene od 13 država američkog juga koje su podržavale ropstvo i rasizam, uklonjenih nakon pojave pokreta Black Lives Matter. 

Vremensku kapsulu u utorak su otvorili konzervatori Odjela za povijesne resurse u Richmondu, a njezin je sadržaj bio u relativno dobrom stanju jer je pretrpio tek neznatnu štetu od vlage i vode. 

"U boljem je stanju nego što smo očekivali", rekla je državna arheološka konzervatorica Kate Ridgway na svečanosti tijekom koje je kutija veličine 35x35x20 centimetara otvorena uživo pred televizijskim kamerama.

U članku iz 1887. objavljenom u lokalnim novinama grada Richmonda navedeni su neki od predmeta skriveni u vremenskoj kapsuli i oni odgovaraju dijelu predmeta koji su otkriveni u utorak.

U novinskom se članku spominje rijetka fotografija ubijenog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1865. koja se navodno nalazi u kovčegu, no ona nije pronađena.

Međutim, otkrivena je gravura iz Harper's Weeklyja s datumom 29. travnja 1865. koja prikazuje ženu kako plače pored Lincolnova lijesa.

Meci, novčanice, dugmad, kovanice

U kovčegu je pronađeno nekoliko metaka iz građanskog rata, koji su poznati kao meci Minie te komadić drveta u koji je zabijen jedan od metaka.

Ondje se nalazi i dio granate za koji se vjeruje da je iz bitke kod Fredericksburga 1862. godine.

"Zapravo smo se bojali da je riječ o bojevom streljivu i pravom oružju", rekla je Ridgway. "To je jedan od razloga zbog kojih smo na teren pozvali policijske pirotehničare".

U kovčegu je pronađena i mala zastava Konfederacije te masonski simbol isklesan u drvetu.

Drvo korišteno za rezbarije navodno potječe od drveta koje je raslo iznad groba drugoga slavnog generala Konfederacije, Thomasa "Stonewall" Jacksona.

Pronađene su i novčanice Konfederacije, dugmad s pečatom države Virginije i 12 bakrenih kovanica.

U kovčegu se nalazila i Biblija u crnome kožnatom uvezu i izdanje knjige iz 1884. koju je napisao Carlton McCarthy pod naslovom "Detaljne minucije života vojnika u vojsci Sjeverne Virginije". U knjizi je bio i straničnik ('bookmark') koji prikazuje generala Leeja.

Među ostalim predmetima u kovčegu su pronađeni vodič za Richmond iz 1881., almanah iz 1887., brojni masonski dokumenti i izvješća Trgovačke komore Richmonda iz 1886. i 1887. godine.

Prošli tjedan u podnožju kipa Leeju otvoren još jedan spremnik 

Konzervatori su prošli tjedan otvorili još jedan spremnik veličine kutije za cipele, otkriven u podnožju kipa Leeju, no ustanovili su da nije riječ o vremenskoj kapsuli spomenutoj u novinskom članku iz 1887. godine.

U njemu su bile tri knjige natopljene vodom, fotografija u vlažnoj platnenoj omotnici i novčić. Čini se da su predmeti uspomene radnika koji su postavljali kip.

Leejev kip u Richmondu prošle je godine postao središte prosvjeda za rasnu pravdu nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojega je na prosvjedima u Minnesoti ubio bijeli policajac.

Za vrijeme Američkog građanskog rata, konfederacijski jug se odcijepio od Sjedinjenih Država te se borio za održanje ropstva, premda je u ostatku zemlje ukinuto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater