ZAGREB

U Miamiju se otvara podvodni park skulptura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Od sljedeće godine posjetitelji Miami Beacha u potrazi za uživanjem u umjetnosti morat će - zaroniti.

Ideju podvodnog parka dobila je utemeljiteljica projekta i umjetnička ravnateljica Ximena Caminos iz društva BlueLab Preservation Society kad je doznala da bi se umjetni grebeni mogli postaviti u vode ispred South Beacha kako bi pomogli očuvanju populacije koralja, prenosi CNN.

"Pomislila sam - što ako stvorimo grebene koji su djelo umjetnika?'", kaže Caminos. "Uvijek me je zanimalo kako povezati umjetnost i znanost u pitanjima održivosti".

ReefLine, podvodni park skulptura služit će kao umjetni greben pun morskog života, a prva stalna postava otvorit će u prosincu 2021.

Iako će do tada biti dovršeno tek prvih kilometar i pol umjetnički projekt bi trebao na kraju biti dug desetak kilometara, a posjetitelji će ga obilaziti opremljeni -ne kirurškim maskama, nego maskama i disalicama za ronjenje i perajama.

Park će služiti kao stanište životinjskog svijeta novog koraljnog grebena kojima prijeti izumiranje.

O zdravim koraljnim grebenima ovisi opstanak oko četvrtine oceanskih riba, prema Američkom nacionalnom udruženju za oceane i atmosferu (NOAA).

Proteklih godina dosad nezabilježenom brzinom odumire greben na jugu Floride i to se pripisuje zatopljavanju mora.

Tim koji je osmislio podvodni park ReefLine nada se da će ublažiti dio šteta na obalama Floride i stvoriti novi dom u kojemu će novi organizmi napredovati.

Osnovna konstrukcija parka bit će betonska, sastavljena od modularnih jedinica sa instalacijama.

Dizajnira ga Shohei Shigematsu iz arhitektonske tvrtke OMA u suradnji s morskim biolozima, znanstvenicima i inženjerima, stručnjacima za priobalje.

Među planiranim izlošcima su prometni čep sa 66 automobila i spiralne betonske stepenice do površine mora koje bi vremenom koralji trebali obrasti.

Caminos kaže da će to biti potpuno novi doživljaj umjetnosti zbog ronjenja koje vizualno mijenja perspektivu i osjećaj gravitacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater