BOJAZAN

Treba li strahovati da komarci prenose koronavirus? Evo što je istina, a što mit

| Autor: Glas Istre
Arhiva

Lijepo vrijeme uskoro će donijeti i komarce, a većina ljudi počela je strahovati da bi oni mogli dodatno proširiti zarazu koronavirusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim priopćenjima, a u sklopu mitova o koronavirusu, progovorila je o tome, proglasivši ga netočnim. Iako je koronavirus najvjerojatnije prešao sa životinje na čovjeka, do sada nema nikakvih dokaza da ga prenose komarci, donosi Novi list.

- Do ovog trenutka nema nikakvog dokaza da ujed komaraca prenosi koronavirus. Riječ je respiratornom virusu koji se primarno širi kapljicama koje raspršuje zaražena osoba, uglavnom kašljanjem i kihanjem. Preporuka je da se što češće peru ruke, da se one čiste sredstvima na bazi alkohola i da se izbegavaju bilo kakvi bliski kontakti, istaknuto je.

Struka se usuglasila da komarci prenose ove tropske bolesti - malariju, denga groznicu, žutu groznicu, zika virusnu infekciju, groznicu zapadnog Nila, Chikungunya groznicu te limfatičku filarijazu.

Grad Rijeka je tijekom 2019. godine za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na svojem području utrošio 3.000.000 kuna. Za suzbijanje komaraca, kako larvicidno (u stajaćim vodama i posudama s vodom) tako i adulticidno (suzbijanje odraslih komaraca), izdvojen je iznos od 820.000 kuna u 2019. godini.

- Kao i prošle, tako će i u 2020. godini Grad izdvojiti predviđeni iznos, a ukoliko se pokaže potreba, sredstva će se povećati, ističu u Gradu Rijeci. Dodavši da se tretmani provode prema naputku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, te se o tim mjerama na vrijeme obavještava građanstvo putem javnih servisa te mjesnih odbora.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini