PEKING

Strpljenje i ljubav u kukičanim buketima za sportaše ZOI-ja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kada se olimpijskim pobjednicima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. budu uručivali buketi cvijeća, nitko neće biti ponosniji od šangajske umirovljenice Mou Guoyinga, koja je, zajedno s još 150, većinom starijih žena posljednja tri mjeseca provela strpljivo kukičajući ruže od vunenog prediva.

"Sigurna sam da ću se, kada vidim sportaše kako u rukama drže bukete i oko vrata nose medalje, osjećati jako ponosno i sretno", rekla je vitalna osamdesetogodišnjakinja. 

Mou i ostale žene isheklale su 4400 ruža od vunenog prediva, koje simboliziraju cvatuće karijere uspješnih sportaša, a činit će središnji dio više od 1200 buketa napravljenih od kukičanog cvijeća.

Organizatori su odabrali vunene verzije buketa jer, za razliku od svježega rezanog cvijeća, sportašima mogu biti uspomena za cijeli život.

Šangajske umirovljenice djeluju u sklopu Kluba obrtnika pri Centru za aktivnost žena i djece, koji je postao poznat na nacionalnoj razini zbog vještina svojih članica.

Gotov proizvod čini duga metalna 'stabljika' omotana zelenim predivom, kukičani zeleni listovi i na vrhu isheklane crvene ružine latice.

Prije održavanja Olimpijskih igara, žene iz Centra većinu su vremena provodile pletući visokokvalitetne džempere, čarape, šalove, kape, čak i haljine za dobrotvorne udruge, koje su obično donirane potrebitima.

Brojne vladine organizacije i tvrtke već tradicionalno od članica Centra naručuju razne kukičane i pletene predmete kao poklone.

Svaka pletilja koristi klupko vune i dvije igle, a za izradu svake ruže potrebno je i po nekoliko sati.

Organizatori kažu da se gotove ruže kombiniraju s drugim elementima, maslinovim grančicama, lovorom, hortenzijama, ljiljanima i osmantusom, koje heklaju članice ostalih klubova iz cijele zemlje.

Za izradu cijeloga buketa potrebno je oko 35 sati rada. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom