SPLIT

Splitske kazališne mace dobile kućice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mace koje žive na Ujevićevoj poljani, trgu ispred zgrade splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), u ponedjeljak su dobile sedam kućica u kojima će ubuduće živjeti, a njihovim je postavljanjem ujedno najavljena premijera mjuzikla "Bambina".

Humanitarno-promotivnu akciju "Dom za mace s kazališne pjace" osmislili su djelatnici splitskoga HNK, koji su u kazališnoj radionici za sedam mačaka izradili kućice nazvane po ljubavnim parovima iz kazališne literature. 

Kućice se tako zovu Romeo, Julija, Tonći, Marijana, Cicibela i Roko, dok je glavna kuća dobila ime Bambina. Izrađene su od vatrootporne šperploče, oslikali su ih kazališni slikari, a postavljene su na travnatu površinu.

Inicijator akcije intendant Srećko Šestan kaže da se prošloga ljeta, kada je došao u Split, iznenadio vidjevši koliko ima mačaka na trgu pred kazalištem, što smatra dobrim jer onda u kazalištu ima manje miševa.

"Zanimljivo je bilo što je zaista velik broj turista snimao mačke, kao i dobrota mnogih Splićanki i Splićana koji im redovito nose hranu. Ideja o kućicama nije moja. Prije nekoliko godina sam s karlovačkim kazalištem bio na gostovanju u Antaliji u Turskoj gdje gradske službe u svim parkovima postavljaju kućice za mace i hrane ih, što je svojevrsna turistička atrakcija", kazao je intendant.

Redatelj mjuzikla "Bambina" Krešimir Dolenčić, koji ima mačku Fridu, postavljanje mačjih kućica pred kazalištem smatra malom ljudskom, dobrom gestom, koja sve ljude čini mrvicu boljima. Iznimno mu je drago što se jedna kućica zove "Bambina" po tankeru iz istoimenoga mjuzikla, koji će premijerno biti izveden 14. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini