BERLIN

Šok u ZOO-u u Berlinu: Roditelji omiljene medvjedice su brat i sestra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ljubitelji životinja u utorak su bili šokirani kad je objavljeno da su roditelji omiljene im polarne medvjedice Herthe iz berlinskoga ZOO-a zapravo brat i sestra.   

Mlada Hertha na svijet je došla u zoološkom vrtu Tierparku u istočnom dijelu Berlina u prosincu 2018.

Njezina majka Tonya okotila se u Moskvi 2009., ali je stigla u Berlin s pogrešnim dokumentima, kazao je direktor ZOO-a Andreas Knieriem. Medvjed Volodya, Herthin otac, također je u ovaj zoološki vrt stigao iz Moskve. 

Da su njih dvoje brat i sestra otkrio je nedavno biolog u moskovskom zoološkom vrtu pošto je primijetio kontradiktorne informacije o Tonyinom datumu rođenja u starim dokumentima. Ustanovilo se da je otprilike u isto vrijeme na svijet došla još jedna polarna medvjedica u Moskvi. 

Genetska analiza potvrdila je da je došlo do zabune. "Ova teška pogreška ozbiljan je udarac dobro vođenom europskom programu uzgoja polarnih medvjeda", rekao je Knieriem, dodavši da je posrijedi nenamjerna ljudska pogreška i da Moskvu ni za što ne krivi jer su ondje bili vrlo transparentni. 

Ovo otkriće znači da Tonyi više neće biti dopušteno da ima potomke. Ona i Hertha će zasad ostati u Berlinu, a Volodya je još 2019. poslan u zoološki vrt u Nizozemskoj. 

Stručnjaci smatraju da Herthino incestuozno porijeklo neće imati posljedica na njezino zdravlje. Polarni medvjedi ugrožena su vrsta i u divljini ih je samo 20.000 do 25.000. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini