MOSKVA

Ove zime se očekuje manje polarnih medvjeda u arktičkim selima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ove zime će se vjerojatno manje izgladnjelih polarnih medvjeda uputiti u ruska arktička sela u potrazi za hranom jer niske temperature ove godine omogućuju životinjama lov u njihovom uobičajenom staništu, tvrde aktivisti za prava životinja. 

"Situacija je trenutno mirna", rekao je za agenciju dpa Dmitry Ryabov iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF). "Ove godine se na moru na vrijeme stvorio sloj leda i polarni medvjedi su otišli na sjever loviti tuljane", dodao je. 

U prošlosti je ljude u sjevernim obalnim selima uznemiravao prizor izgladnjelih polarnih medvjeda koji su tražili hranu na deponijama i u kantama za smeće.

Oko 50 medvjeda zalutalo je u blizini ljudi na arhipelagu Novaja Zemlja prije dvije godine, bili su tamo tjednima što je potaknulo vlasti da proglase izvanredno stanje. 

Polarni medvjedi obično koriste platformu morskog leda za lov tuljana. Pošto se sloj leda formira sve kasnije i kasnije, a otapa sve ranije, "životinje idu u potragu za hranom na kopnu", rekao je Ryabov. 

"Prisiljeni su dulje ostati na obali, a onda je neizbježno da odu i ljudima - iz radoznalosti i u potragu za hranom, privučeni mirisima."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum