DUBROVNIK

WSO dubrovačkom Akvariju dodijelio certifikat "Prijatelj mora"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetska organizacija za održivost (WSO - World Sustainability Organization) dodijelila je dubrovačkom Akvariju certifikat "Prijatelj mora" u sklopu istoimenog projekta te međunarodne organizacije  s ciljem promidžbe zaštite okoliša, izvijestilo je u utorak Sveučilište u Dubrovniku.

Dubrovački Akvarij, kojim upravlja Institut za more i priobalje tog sveučilišta, drugi je hrvatski akvarij, uz pulski, koji je nositelj certifikata "Friend of the Sea" za zaštitu mora i održivo djelovanje ustanova.

"Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem, otpadom i kontaminacijom oceana, a certifikat nam je smjer kojim želimo ići kako bi ispunili ciljeve održivog upravljanja", izjavio je ravnatelj Instituta Nenad Antolović.

Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na sisavce, osim uz posebne iznimke.

Svaki akvarij, rečeno je, može imati ključnu ulogu u obrazovanju javnosti o zaštiti mora i podmorja, a cilj projekta "Prijatelj mora" na globalnoj razini je oformiti referentni popis na temelju kojeg posjetitelji, turisti, pa i stručnjaci mogu izabirati akvarije prema razini njihove brige za podmorje, ekologiju i očuvanje vrsta.

Nositelji certifikata, uz dubrovački akvarij, su i AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aquarium Rubrum u Italiji te hrvatski Aquarium Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum