NAMIRG Pula 2019

HRVATSKA POSTALA CERTIFICIRANA ZA GAŠENJE POŽARA NA MORU Božinović: "Hrvatska ima sjajne ljude i dobro je opremljena za ovakve situacije"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Svi suvremeni sigurnosni izazovi današnjice su prekogranični, što znači da odgovor na takve izazove mora biti također prekogranični. Da bi u tome bili uspješni moramo vježbati, a današnja je vježba posljedica dvije godine truda koje su uložili kako vatrogasci tako i pripadnici Hrvatske vojske, policije, Hrvatskog crvenog križa ali i njihovi partneri iz Slovenije i Italije, rekao je potpredsjednik Vlade Božinović

 

Trajekt u plamenu usred pulske luke, ugroženi životi posade i putnika i hitna intervencija s mora i iz zraka kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice i onečišćenje mora. Sve to odigralo se doista jučer ujutro u akvatoriju pulske luke, ali na sreću radilo se samo o scenariju velike nacionalne pokazne vježbe suzbijanja onečišćenja mora i gašenja požara na moru NAMIRG Pula 2019. U akciji su sudjelovali članovi Vatrogasne zajednice Istarske županije sa svojim kolegama iz Gasilske brigade iz Kopra, te regionalnog vatrogasnog zapovjedništva talijanske regije Friuli Venezia Giulia, s kojima su bili partneri u europskom projektu North Adriatic Maritime Incident Response Group. Ukupno 27 vatrogasaca, odnosno po devet ispred svakog projektnog partnera, čine prvu zajedničku postrojbu obučenu za gašenje požara na moru i spašavanje ljudi i imovine u Europi sastavljenu od vatrogasaca iz tri države. 

Akcija

Njihov zadatak tijekom jučerašnjeg prijepodneva bio je reagirati pravovremeno na dojavu o požaru koji je buknuo na brodu u Pulskom zaljevu, te organizirati akciju kojom će on biti ugašen, posada i putnici spašeni, te efikasno sanirano nastalo onečišćenje mora. Uloga "žrtve" pripala je Jadrolinijinom trajektu Kornati koji je, zanimljivo je, u more prije nekoliko godina porinut s danas uspavanih navoza pulskog Uljanika. No, za razliku od brodogradilišta u kojem je izgrađen ovaj trajekt je brzom i efikasnom akcijom postrojbe NAMIRG i svih ostalih uključenih u ovu akciju ipak na koncu spašen.

Sama akcija na moru odvijala se ovako. Na trajektu koji je plovio pulskim akvatorijem "buknuo" je požar, a dok je brod "gorio" posada je pozvala pomoć. Lučka kapetanija Pula i nacionalni sustav je reagirao te putem radio veze promptno obavijestio o požaru istarske vatrogasce, a oni su zatim po uhodanoj proceduri pozvali vatrogasce iz Kopra i Trsta i išli na uzbunjivanje interventne postrojbe. Vatrogasci iz te postrojbe su odmah krenuli u akciju, te osim vlastitih plovila po prvi put koristili i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kojim su izvršili desant na ugroženi brod i krenuli u potragu i spašavanje putnika. Završnu vježbu NAMIRG Pula 2019. pratio je sa suradnicima s jednog od brodova u pulskom akvatoriju i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Svi suvremeni sigurnosni izazovi današnjice su prekogranični, što znači da odgovor na takve izazove mora biti također prekogranični. Da bi u tome bili uspješni moramo vježbati, a današnja je vježba posljedica dvije godine truda koje su uložili kako vatrogasci tako i pripadnici Hrvatske vojske, policije, Hrvatskog crvenog križa ali i njihovi partneri iz Slovenije i Italije", rekao je potpredsjednik Vlade Božinović, dodavši kako je jučerašnja vježba pokazala vrlo zavidnu uigranost svih sudionika u njoj. On je najavio kako će uskoro Vlada na svojoj sjednici donijeti novi Zakon o vatrogastvu što je, kazao je "jedan revolucionaran korak u smislu da se vatrogasni poslovi prepuštaju vatrogascima".

"Time će se taj sustav dodatno profesionalizirati jer smo uvidjeli od 2017. godine da su izazovi te vrste toliki da se jednostavno moramo i organizacijski pripremiti za to", istaknuo je Božinović, dodavši kako se radilo o jedno vrlo važnoj vježbi s kojom je Hrvatska postala certificirana za gašenje požara na moru.

Na vježbi iz vatrogastva su uz jedinstvenu vatrogasnu postrojbu osposobljenu za gašenje požara i spašavanje na moru, prvenstveno Sjevernom Jadranu, sudjelovali i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Pula. Oni su se nalazili na brodu Obalne straže s kojeg su rukovali s branom, te uređajima i opremom za saniranje onečišćenja koje bi se u slučaju da je incident bio pravi bez sumnje brzo proširilo Pulskim zaljevom. Uz njih tu su bili i vatrogasci Javne vatrogasne postaje Rovinj s plovilom, tvrtka Tehnomont Brodogradilište s plovilom i posadom koju su činili pulski vatrogasci, plovila vatrogasaca iz Trsta i iz Kopra, te remorker Triton iz Uljanika. Ukupno je u akciju bilo uključeno na raznim pozicijama stotinjak sudionika koji su, kako je zaključeno, svoje zadaće obavili bez greške. To je izuzetno važno jer u uz obale Istre se, uz dva velika incidenta kao što je bilo zapaljenju broda Und Adriyatik koje se dogodilo prije desetak godina na nekoliko nautičkih milja od Pule ili lanjsko onečišćenje s broda Fidelity u Raškom zaljevu, dogodilo i niz manjih incidenata u kojima je pravovremena reakcija bila izuzetno važna.

"Posljednjih godina imali smo ozbiljnih incidenata na moru. Hrvatska ima sada jednu novu sposobnost i to je najveća vrijednost ove vježbe gdje smo vidjeli efikasnu interakciju između različitih resora od obalne straže, HRZ-a do Hitne medicinske pomoći i Crvenog križa. Dakle još jednom se pokazalo ono na čemu ova Vlada inzistira, a to je povezivanje i umrežavanje svih sposobnosti kako bi imali odgovor na svaku situaciju", poručio je jučer ministar Božinović dodavši kako "Hrvatska ima sjajne ljude i dobro je opremljena za takve situacije". "Siguran sam da ćemo biti sve uspješniji u suočavanju sa sve češćim i nepredvidivim uzrocima priprodnih katastrofa s kojima se suvremena društva suočavaju" - zaključio je potpredsjednik hrvatske Vlade.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac također je izrazio zadovoljstvo vježbom, ustvrdivši kako nesreća ne poznaje administrativne granice što je pokazala i ova vježba gdje je došla do izražaja suradnja između Istre odnosno Hrvatske, Slovenije i Italije. 

Nordijske zemlje

Sustav MIRG iz kojeg je razvijen projekt NAMIRG razvile su nordijske zemlje, a Europska unija prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja kriznih situacija na moru. Kad se o Sjevernom Jadranu radi ključni zadatak tri vatrogasne postrojbe iz susjednih zemalja koje su formirale zajednički tim za intervencije bilo je snimanje postojećeg stanja sustava intervencija na moru, te u okviru zakonodavstva triju država usklađivanje različitih procedura i planova intervencija u zajedničkom akvatoriju. Nakon dvije godine vatrogasci su obučeni i opremljeni potrebnom opremom, a sustav uvježban i osposobljen za akciju što su intervencijom kao jedinstvena postrojba vatrogasci demonstrirali tijekom jučerašnje vježbe. "Zadovoljni smo rezultatima i sigurni smo da će se suradnja na ovim temeljima razvijati i u drugim projektima, jer upravo je to najbolji primjer kako transgranična suradnja i projekti mogu unaprijediti naš sustav", kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter