LJUBLJANA

Slovenskom novinaru novčana globa zbog klevete o Trumpovu tastu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Viši sud u Ljubljani pravomoćno je presudio da se slovenski novinar publicist Bojan Požar mora javno ispričati te isplatiti 5000 eura odštete zbog klevete Viktoru Knavsu, ocu Melanije Trump, američke prve dame, objavio je u ponedjeljak  ljubljanski  odvjetnički  ured  Pirc Musar&Lemut Strle iz Ljubljane.

Osim toga  Požar je dužan platiti i i gotovo 2000 eura sudskih troškova, objavio je odvjetničkih ured.

Na svojem portalu prije više godina Požar je naveo da je otac Melanije Trump u vrijeme kad se u Sloveniji prije više od 30 godina bavio prodajom automobilskih dijelova zbog utaje poreza bio u istražnom zatvoru.

Presudom je sud naredio da se Požar mora ispričati Viktoru Knavsu u svojim medijima te u istom mediju objaviti tekst presude u kojem stoji da se radilo o neistinitim i uvredljivim tvrdnjama.

Sudski postupak u kojemu je Knavs tužio Požara počeo je 2017. godine, a tuženi se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Publicist koji svojim člancima često i u slovenskoj politici uzbuđuje javnost i otkriva skandale iza političkih kulisa objavio je nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016.  i dvije knjige o Melaniji Trump iz vremena kad je živjela u Sloveniji,  među kojima i njezinu neautoriziranu biografiju, ali je sa svim tim radovima imao neprilike s obitelji Melanije Trump koja danas živi u Americi.

U članku zbog kojeg ga je Knavs tužio za klevetu Požar se pozivao na navodne dokumente slovenske policije iz vremena bivše Jugoslavije, objavljene  u Sloveniji pod nazivom  "Udba.net", te  izjave susjeda obitelji Knavs iz vremena kad su živjeli u Sevnici, a što su oni na sudu negirali.

Viktor Knavs je u iskazu na sudu u Ljubljani rekao da se nikad u spomenuto vrijeme nije bavio ilegalnom trgovinom niti utajio porez, a dokumente na koje se pozivao novinar i publicist proglasio je nepotpunima i netočnima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater